Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că astăzi, la Conferința ONU din Egipt pentru schimbările climatice, “România a făcut un pas important” către independenţa sa energetică.
“În prezența Președintelui României, Klaus Iohannis și a Reprezentantului Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanțeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcției celor două reactoare, și cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului“, a transmis Ciucă.
Totuși, prin cele două scrisori de intenție înmânate ministrului Energiei, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanțare.
Context: Potrivit Guvernului, proiectul unităților 3 și 4 este structurat în trei faze. Prima fază, cea pregătitoare, va fi finalizată până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor. Ce-a de-a doua fază, a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie/aprilie 2023 și va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025. Faza a treia, de construcție efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030.
În anul 2020, România a anulat înțelegerea cu China pentru contruirea celor două reactoare și, în schimb, a semnat un acord inițial cu SUA, pentru acces la tehnologie nucleară americană.
Foto: Nuclearelectrica
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.