Peste 300 de jurnaliști iranieni au cerut eliberarea a două jurnaliste arestate chiar în timp ce relatau despre moartea tinerei de 22 de ani, bătută de poliția moralității pentru purtarea necorespunzătoare a vălului islamic. Incidentul a avut loc la jumătatea lui septembrie și a dus la proteste violente în fiecare zi. Apelul ziariștilor a fost publicat de ziarul reformist Etemad și alte publicații.

Una din femeile aflate în detenție s-a fotografiat alături de familia lui Amini, chiar în timp ce aceasta era în comă în spitalul din Teheran, unde a fost tratată înainte să moară. Fotografia a fost primul semnal că starea de sănătate a tinerei se deteriorează, notează Reuters. Cealaltă ziaristă aflată în închisoare a fost prezentă la înmormântarea fetei, în orașul kurd Saqqez, epicentrul protestelor. Potrivit ONG-urilor pentru drepturile omului, peste 40 de jurnaliști au fost reținuți în cadrul demonstrațiilor, iar numărul lor este în creștere.

Vineri, Ministerul Iranian al Informațiilor și agenția de informații a Gardienilor Revoluției au emis un comunicat de presă în care le acuză pe cele două că sunt agenți străini ai CIA. De altfel, liderii iranieni au declarat public că protestele care se desfășoară de mai multe săptămâni sunt orchestrate de SUA și Israel, ”dușmanii Iranului”.

Sâmbătă, Gardienii Revoluției, care sunt conduși de liderul religios Ali Khamenei, au dat un ultimatum protestatarilor. Le-au cerut să nu mai iasă în stradă și i-au avertizat că ”aceasta este ultima zi de manifestații”.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday