Concret, procurorii DNA transmit că 56 de suspecți, persoane fizice și juridice, din cadrul primăriilor sectoarelor 1 și 5 și al altor instituții publice din municipiul București, sunt bănuite de săvârșirea unor infracțiuni în legătură cu achiziții nelegale, supraevaluate. Achizițiile supraevaluate ar fi vizat 75.500 de tablete pentru elevi, dar și produse necesare în perioada pandemiei de COVID-19, respectiv 1.200 de nebulizatoare de biodecontaminare și 200 de termoscannere.
Printre inculpați se numără și Marian-Daniel Vanghelie (la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 București), bănuit de constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu, instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals material în înscrisuri oficiale și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Procurori cred că Vanghelie ar fi fost coordonatorul grupării infracționale. Totodată, și Daniel Tudorache (la data faptelor primar al Sectorului 1 București), este bănuit de complicitate la abuz în serviciu.
Procurorii transmit că, începând cu luna august 2019, Vanghelie Marian Daniel, împreună cu alte 6 persoane fizice și 5 persoane juridice ar fi constituit un grup infracțional organizat care a acționat pe parcursul anului 2020, “pe trei paliere și ierarhizat”, cu scopul de a influența derularea achizițiilor efectuate de instituțiile publice aflate în subordinea consiliilor locale Sector 1 si 5.
Membrii grupului ar fi acționat în scopul de a pregăti, organiza și sprijini săvârșirea mai multor infracțiuni de fals, vizând crearea unor circuite comerciale fictive, având ca obiect livrări fictive, în cascadă, ale produselor care urmau a fi vândute în final entităților publice, la prețuri supraevaluate.
“Ca exemplu, pentru un nebulizator s-ar fi plătit un preț de 3,5 ori mai mare decât cel practicat de furnizorul inițial. În ceea ce privește contractele de atribuire a tabletelor, pentru a acorda o aparență de legalitate, funcționarii publici din cadrul AUIPUSP Sector 1 și al ECONOMAT Sector 5 București, cu sprijinul unui consultant al celor două autorități contractante, ar fi întocmit documentații false de licitație deschisă și ar fi simulat derularea unor proceduri de licitație deschisă pentru atribuirea contractelor respective, manipulând Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). În realitate, atribuirea acestor tablete s-ar fi făcut anterior simulării procedurilor de licitație, prin proceduri nelegale de negociere fără publicarea prealabilă”, mai explică DNA.
Surse foto: Inquam / Octav Ganea
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.