În urma unui analize în detaliu, experții au fost descoperit că substanțele care se scurg din nava V-302 John Mahn – un fost vas de pescuit german, transformat într-o navă de patrulare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – conțin poluanți toxici, care influențează microbiologia și geochimia Mării Nordului, la 80 de ani după ce a fost scufundată aproape de coasta belgiană, în 1942, de către Forțele Aeriene Britanice.
Cercetătorii au preluat probe din învelișul de oțel al navei și din sediment, din 12 zone diferite din jurul epavei, dar și de la distanțe mai îndepărtate, pentru a vedea cat de repede se pot răspândi poluanții. Experții au descoperit urme de metale grele (nichel și cupru), arsenic, compuși explozivi și substanțe chimice care apar în general în compoziția cărbunilor, a petrolului brut și a benzinei.
După cum era de așteptat, nivelul de concentrație al poluanților a atins cele mai mari valori în zonele cele mai apropiate de epavă. Spre exemplu, cea mai mare concentrație de metal a fost descoperită în probele preluate din cea mai apropiată zonă de buncărul de cărbune al navei. Cercetătorii spun că aceste concentrații crescute au un impact asupra vieții microbiene din jur.
“Am vrut să vedem dacă epavele din partea noastră de mare modelau în continuare comunitățile microbiene locale și dacă încă afectează sedimentele din jur. Deși nu vedem multe dintre aceste epave, iar mulți dintre noi nici nu știu unde se află, ele pot polua în continuare ecosistemul nostru marin”, a declarat ecologistul microbian Josefien Van Landuyt, de la Universitatea Gent din Belgia.”.
Efectele epavelor asupra ecosistemului subacvatic încă reprezintă un mister pentru cercetători. Totuși, aceștia sunt convinși că deteriorarea lor poate aduce riscuri serioase pentru mediu. “De fapt, înaintarea lor în vârstă ar putea crește riscul pentru mediu din cauza coroziunii. Ca atare, impactul lor asupra mediului este încă în evoluție“, a mai explicat Josefien Van Landuyt.
Sursa: Sciencealert
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.