Agențiile americane de Informații consideră că anumiți membri ai guvernului ucrainean au autorizat atacul cu mașină-capcană din luna august, în urma căruia a murit Daria Dughina, fiica ideologului naționalist rus, Aleksandr Dughin. Serviciile americane nu vorbesc despre un consens unanim al executivului de la Kiev, ci doar despre acordul unor membri nenumiți din cabinetul de miniștri.

Oficialii din serviciile de informații, citați sub protecția anonimatului de către publicația New York Times, au afirmat că Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel în atentatul de la Moscova, nici măcar prin furnizarea de informații pentru autorii atacului. Unii dintre acești oficiali consideră că ținta reală ar fi fost Aleksandr Dughin, iar nu fiica lui.

Informația că anumiți reprezentanți ai guvernului au avut cunoștință despre planificarea asasinatului a fost prezentată de agențiile americane de informații săptămâna trecută în guvernul Statelor Unite. La nivel oficial, Ucraina s-a delimitat de orice implicare în incidentul din urmă cu două luni. 

Liderii americani au adăugat că nu au știut dinainte că atacul se va produce și că dacă ar fi deținut aceste informații, l-ar fi oprit. Ei au explicat faptul că astfel de acțiuni nu au un impact real asupra câmpului de luptă și că Rusia ar putea reacționa prin asasinarea unor oficiali ucraineni, chiar a președintelui Volodimir Zelenski. Americanii se tem că după publicarea rezultatelor anchetei în curs, conflictul militar dintre cele două părți ar putea escalada. 

Sursele New York Times nu au transmis cine a efectuat atacul și nici dacă președintele Zelenski a fost informat sau consultat în acest sens. După momentul din august de la Moscova, Kremlinul a lansat propria investigație, în urma căreia a transmis că de vină pentru moartea Dariei Dughina sunt serviciile secrete ucrainene. Dacă, într-adevăr, Ucraina este în spatele atentatului, îndeplinirea sa demonstrează nu doar capacitatea, ci și eficiența cu care ucrainenii se pot infiltra în Rusia, pe lângă agenți ai serviciilor secrete și înalți oficiali ai statului.

SUA s-au declarat revoltate de faptul că Ucraina nu le informează despre toate acțiunile pe care vrea să le întreprindă. La începutul războiului oficiali ai SUA au recunoscut că știau mai multe lucruri despre planurile Rusiei decât despre intențiile Ucrainei. De atunci însă lucrurile s-au schimbat, iar cooperarea Ucrainei cu SUA și Marea Britanie s-a îmbunătățit simțitor.

De obicei, statele nu fac publice informații secrete despre alte state, din teama de a nu păți același lucru. Cu toate acestea, SUA consideră că rezultatul anchetei reprezintă o problematică foarte sensibilă care trebuie prezentată. Menționează totuși că relațiile dintre cele două state și ajutorul oferit de SUA, Ucrainei nu vor fi afectate.

Sursa: The New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday