În cadrul studiului Pathfinder, testul de sânge Galleri a fost aplicat unui număr de 6.621 de persoane cu vârste de 50 de ani și peste. În cazul a 92 dintre ele, a fost semnalat un cancer potențial, iar după investigații suplimentare, 35 au fost într-adevăr diagnosticate oficial cu cancer (1,4% din grupul de studiu).
Concret, au fost identificate 19 tumori solide în țesuturi precum sânul, ficatul, plămânul și colonul, dar și cancere ovariene sau pancreatice, care de obicei sunt detectate când ajung deja în stadii avansate, iar speranța de supraviețuire este redusă.
Investigațiile aprofundate după aplicarea testului de sânge au constatat că 99,1% din totalul participanților erau sănătoși, astfel că testul a avut un grad de eroare mic, au apreciat cercetătorii. În final, 38% din cei cu rezultate pozitive la test au fost confirmați cu cancer după analize suplimentare. The Guardian notează că este pentru prima dată când rezultatele obținute prin Galleri sunt returnate pacienților și medicilor lor, în scopul investigațiilor suplimentare și a întocmirii schemei de tratament.
Galleri, care caută ADN-ul cancerului în sânge, este considerat de Serviciul englez de Sănătate Publică (NHS England) ca fiind “gamechanger” (schimbător de joc) pentru sectorul medical. Medicii pot salva mai multe vieți prin depistarea mai timpurie a cancerul și aplicarea unor scheme de tratament sau efectuarea unor intervenții chirurgicale. NHS urmează să publice anul viitor rezultatele unei cercetări ample, cu 165 de mii de persoane implicate.
“Cred că ceea ce este interesant la această nouă paradigmă și la acest nou concept este faptul că pentru multe forme de cancer identificate cu Galleri nu aveam nicio procedură de screening standard”, a declarat dr. Deb Schrag, unul din principalii cercetători. Un alt avantaj este faptul că prin Galleri, medicii pot localiza și unde se află celulele canceroase.
Dr Schrag a precizat însă că testul nu este încă pregătit pentru a fi folosit ca procedură de screening în rândul populației și că tehnologia se află în dezvoltare.
Sursa: The Guardian.
Foto: Bigphoto | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.