Decesul fiicei lui Alexander Dughin, apropiat al lui Vladimir Putin, pare a fi provocat un șoc mai mare în societatea rusă decât atacurile din ultimele săptămâni ale ucrainenilor asupra Crimeei. Pe parcursul zilei, numeroși jurnaliști și analiști au cerut Kremlinului să ofere un punct de vedere cu privire la acest incident și să ia măsuri rapide împotriva vinovaților. Totuși, este neclar momentan cine a plasat explozibilul sub mașina Dariei Dughina, iar Kievul neagă categoric orice fel de implicare.
Liderul separatist pro-rus din Donețk a dat vina deja pe Ucraina, fără a prezenta dovezi în acest sens: “Teroriștii ucraineni au încercat să-l elimine pe Alexander Dughin, dar i-au omorât fiica într-o mașină. Prețuim aminitrea Dariei, o rusoaică adevărată!”.
Televiziunea rusească Tsargrad cere Moscovei lovirea punctelor de comandă de la Kiev, acuzând implicarea directă a ucrainenilor în asasinat: “Răspunsul Rusiei la uciderea lui Dughina este acesta: Kievul se va cutremura.”
Andrei Medvedev, jurnalist al televiziunii ruse de stat, a scris pe Telegram, despre Ucraina, că “Avem de-a face cu un stat terorist, dacă mai avea cineva îndoieli. Acum, sper că nu mai sunt îndoieli. Vor fi mai multe tentative de asasinat. Un terorist care începe să omoare, nu se mai oprește”.
În schimb, Oleg Tsaryov, un om de afaceri și politician ucrainean pro-rus care are o condamnare în Ucraina pentru “sprijinirea separatismului”, consideră că “acest atac terorist nu se încadrează tocmai în logica luării deciziilor în Ucraina. Un comic este la cârma statului, iar pentru aplauzele publicului, ar fi ales o țintă mai importantă pentru media decât este Dughin”.
Reporterul de război Vladlen Tatarskiy recunoaște că incidentul a avut rolul de a crea același efect psihologic pentru ruși precum atacurile recente din Crimeea, și dă vina pe Ucraina: “Îi vedem cum desfășoară acțiuni cu scopuri ce nu sunt pur militare. Au lovit de două ori sediul Flotei Mării Negre cu un mare efect psihologic. (…) Țintele nu sunt soldații și bazele militare, ci civilii. Pe baza acestui considerent, un atac asupra podului din Crimeea este pur și simplu inevitabil”.
Un canal de propagandă rusească, Rybar, consideră că în spatele asasinării Dariei Dughina nu se poate afla Ucraina, ci este de fapt implicat întregul Occident.
BBC explică faptul că deși Alexander Dughin nu este el însuși un oficial de stat, el este totuși o figură foarte bine cunoscută în politica rusă. Este apreciat pentru filosofia sa anti-occidentală, ultranaționalistă, fiind considerat unul dintre cei care a modelat viziunea lui Vladimir Putin în ceea ce privește politica externă. Totuși, el și fiica sa nu erau atât de cunoscuți în Ucraina, motiv care contribuie și mai mult la ideea că nu ucrainenii ar fi coordonat atacul.
Conform BBC, incidente de acest fel îi vor face tot mai nervoși pe oficialii de la Moscova, mai ales în urma unei serii de explozii și atacuri în Crimeea ocupată și în regiunile rusești de lângă granița cu Ucraina. Propaganda de la Kremlin subliniază în mod constant modul în care Vladimir Putin a adus securitate și stabilitate în Rusia după anii 1990, când mașinile-capcană și asasinatele erau considerate acțiuni “obișnuite”. Tocmai explozia mașinii lui Dughin subminează această narațiune.
Surse: Wartranslated, BBC, CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.