Potrivit experților în sănătate mintală, mulți tineri ai Generației Z, numită și “generația sensibililor”, aleg din ce în ce mai des să rămână în zona lor de confort, care implică în cele mai multe cazuri un cerc restrâns de prieteni cu gânduri similare și a căror activitate socială se desfășoară în cea mai mare parte în mediul online.
Deși acest lucru oferă, în teorie, un control mai bun asupra unor anumite aspecte ale vieții tinerilor născuți după 1995, specialiștii spun că un astfel de stil de viață, confortabil, poate duce în cele din urmă la anxietate socială, care se va manifesta în situațiile în care vor fi nevoiți să interacționeze social în viața reală, fizic, cu diferite tipuri de oameni.
“Am observat o creștere disproporționată a unor cazuri de anxietate socială, anxietate profesională, încredere în sine generală și probleme în relații la tinerii din Generația Z, atunci când se confruntă cu realitatea de a lucra într-o clădire de birouri, de a te afla într-un club, un bar sau atunci când ies la o întâlnire”, a declarat Natalie Phillips, psihoterapeut care lucrează cu tineri cu vârste cuprinse între 11 și 25 de ani.
Cercetările acesteia au avut loc pe baza unui studiu academic, public în British Journal of Sociology, care arăta că tinerii Generației Z susțin că consumă mai puțin alcool decât părinții lor deoarece simt presiunea de a atinge un prag profesional cât mai academic, preferă starea de conștiență și de control deplin.
“Am senzația că această generație pierde privilegiul de a fi tânăr, de a face greșeli. Cred că vârsta acestor tineri nu corespunde cu modul lor de a acționa social, că sunt prea înaintați ca gândire”, a mai precizat Natalie Phillips.
Tendința din rândul tinerilor născuți după 1995 de a activa cât mai mult în mediul online, a fost amplificată de pandemie, care a dus la creșterea numărului de tineri care lucrează de acasă și a restricționat considerabil posibilitatea de a interacționa social în afara internetului.
Sursa: The Guardian
Sursa Foto: Alessandro Biascioli / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.