Potrivit unui studiul publicat în prestigioasa revistă științifică Cell, cercetătorii de la Institutul Weizmann din Israel au observat că celulele stem de la șoareci au potențialul de a se autoasambla în structuri timpurii asemănătoare embrionilor. Astfel, au reușit să creeze embrioni artificiali, cu tract intestinal, începuturile unui creier și o inimă care bate, și care s-au dezvoltat timp de opt zile.
“În mod remarcabil, arătăm că celulele stem embrionare generează embrioni sintetici întregi, ceea ce înseamnă că acestea includ placenta și sacul vitelin care înconjoară embrionul”, a spus profesorul Jacob Hanna, care a condus cercetarea.
Cunoscuți sub numele de embrioni sintetici, deoarece sunt creați fără ovule fertilizate, se așteaptă ca structurile vii, pe termen scurt, să ducă la o înțelegere mai profundă a modului în care organele și țesuturile se formează în timpul dezvoltării embrionilor naturali.
Pe termen lung, cercetătorii consideră că astfel ar putea reduce, de asemenea, experimentele pe animale și ar putea deschide calea pentru noi surse de celule și țesuturi pentru transplantul uman. De exemplu, celulele pielii de la un pacient cu leucemie ar putea fi transformate în celule stem din măduva osoasă pentru tratarea bolii.
Anul trecut, aceeași echipă a descris modul în care au construit un uter mecanic care a permis embrionilor naturali de șoarece să crească în afara unui uter natural timp de câteva zile. În cea mai recentă lucrare, același dispozitiv a fost folosit pentru a hrăni celulele stem de șoarece pentru mai mult de o săptămână, mai mult de o treime din perioada de gestație a unui șoarece.
Unele dintre celule au fost tratate în prealabil cu substanțe chimice, care au activat programe genetice pentru a se dezvolta în placentă sau în sacul vitelin, în timp ce altele s-au dezvoltat fără intervenție în organe și alte țesuturi.
În timp ce majoritatea celulelor stem nu au reușit să formeze structuri asemănătoare embrionilor, aproximativ 0,5% s-au combinat în bile mici care au crescut țesuturi și organe distincte. În comparație cu embrionii naturali de șoarece, embrionii sintetici au fost în proporție de 95% asemănători în ceea ce privește structura lor internă și profile genetice ale celulelor. Potrivit oamenilor de știință, organele care s-au format erau funcționale.
Sursă: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.