Marea Britanie se confruntă în ultima perioadă cu temperaturi record care au atins chiar și 40 de grade Celsius, iar acum perspectiva unor săptămâni de secetă sporește îngrijorarea populației și a autorităților. Acesta este doar începutul, insistă Bill McGuire, scriitor și profesor emerit de hazarduri geofizice și climatice la University College London. După cum explică acesta în noua sa carte, oamenii au ignorat mult prea mult timp avertismentele conform cărora emisiile de dioxid de carbon în creștere încălzesc periculos de tare Pământul.
Acum vom plăti prețul sub formă de furtuni, inundații, secete și valuri de căldură care vor depăși cu ușurință extremele actuale, avertizează McGuire. Punctul crucial, susține el, este că acum nu există nicio șansă ca noi să evităm o degradare periculoasă și generalizată a climei.
Ne putem aștepta la un viitor în care valuri de căldură letale și temperaturi de peste 50 de grade Celsius vor fi comune la tropice, unde verile la latitudini temperate vor fi invariabil fierbinți și unde oceanele sunt sortite să devină calde și acide. “Un copil născut în 2020 se va confrunta cu o lume mult mai ostilă decât au făcut-o bunicii săi”, insistă McGuire.
În timp ce majoritatea celorlalți climatologi încă susțin că mai avem timp pentru a reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră în câțiva ani, asemenea planuri sunt respinse de McGuire. “Cunosc o mulțime de oameni care lucrează în știința climei (…) toți sunt mult mai speriați de viitorul cu care ne confruntăm, dar nu vor admite asta în public. Lumea trebuie să știe cât de rea va deveni situația înainte de a putea spera să începem gestionarea crizei.”
Profesorul explică faptul că, de la începutul Revoluției Industriale, când omenirea a început să pompeze dioxid de carbon în atmosferă, temperaturile globale au crescut cu puțin peste un grad Celsius, și în ciuda eforturilor de limitare a creșterii temperaturii peste 1,5 grade, stabilite la conferința climatică Cop26 de la Glasgow de anul trecut, McGuire este reticent că acest lucru ar putea fi realizat.
Pe lângă seceta extremă, inundațiile devastatoare, recoltele reduse, calotele de gheață care se topesc rapid și nivelurile mării crescânde, emisiile de CO2 aduc cu sine și alte amenințări precum riscul de cutremure și tsunami-uri, posibilitatea unor noi conflicte pe măsură ce foametea se răspândește în lume și rezervele de apă scad (ex. India, Pakistan, China – toate posesoare de arme atomice) și metanul eliberat în atmosferă din cauza topirii straturilor de permafrost.
Din această perspectivă, profesorul McGuire este de părere că nu mai putem face nimic pentru a evita catastrofa climatică, dar că, în schimb, oamenii trebuie să se adapteze la lumea care ne așteaptă “Acesta este un apel la arme”, spune el. “Dacă simțiți nevoia să protestați, faceți asta. Conduceți o mașină electrică sau, și mai bine, folosiți transportul public, mergeți pe jos sau cu bicicleta. Mâncați mai puțină carne. Nu mai zburați cu avionul și folosiți-vă votul cu înțelepciune pentru a pune la putere un guvern care promovează discuțiile despre urgența climatică.”
Sursă foto: Thanapun Watcharapanich / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.