Președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, pleacă astăzi într-un turneu asiatic, dar încă nu se știe cu certitudine dacă va merge sau nu în Taiwan. O analiză CNN arată faptul că momentul este unul de mare intensitate politică în China, Armata Populară sărbătorindu-și aniversarea pe 1 august, în timp ce Xi Jinping, cel mai puternic lider al țării din ultimele decenii, se pregătește să încalce convențiile și să obțină în această toamnă un al treilea mandat la cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist.
CNN arată că semnalele privind un posibil răspuns militar al Chinei îi îngrijorează pe oficialii americani, care, neoficial, au transmis că este posibilă o acțiune a aviației chineze de închidere a spațiului aerian al Taiwanului, pentru a împiedica aterizarea doamnei Pelosi la Taipei. Asta ar presupune o zonă de interdicție aeriană, dar nu este clar ce se va întâmpla dacă avionul acesteia va fi însoțit de aeronave de război americane. Teoretic, aviația chineză nu poate impune interdicții în spațiul aerian internațional, dar în trecut au mai existat incidente de acest fel.
În 1995, o vizită a președintelui taiwanez de atunci, Lee Teng-hui, în Statele Unite, a declanșat o criză majoră în strâmtoarea Taiwan. Înfuriată, China a lansat rachete în apele din jurul Taiwanului, iar criza s-a încheiat abia după ce SUA au trimis două portavioane în zonă, într-o demonstrație puternică de sprijin pentru Taipei. Totuși, Pelosi nu ar fi primul președinte al Camerei Reprezentanților care merge în Taiwan – în 1997, Newt Gingrich a vizitat Taipei la doar câteva zile după călătoria sa la Beijing și Shanghai. Ministerul de Externe al Chinei l-a criticat pe Gingrich după vizita sa în Taiwan, dar răspunsul s-a limitat la retorică. Beijingul a indicat că lucrurile ar fi diferite de data aceasta. După douăzeci și cinci de ani, China este mai puternică și mai încrezătoare, iar liderul său, Xi, a precizat că Beijingul nu va mai tolera niciun fel de depreciere sau provocare la adresa intereselor sale, arată analiza CNN.
Deși nu comentează în niciun fel potențiala vizită a lui Nancy Pelosi, oficialii de la Taipei desfășoară acum exerciții militare masive, pe măsură ce tensiunile cu China cresc.
China face dintotdeauna eforturi diplomatice și comerciale pentru a zădărnici orice recunoaștere internațională a Taiwanului, pe care îl consideră parte a teritoriului său. Timp de decenii, Beijingul a încercat să izoleze Taipei pe scena mondială, atacându-i aliații diplomatici sau comerciali și blocându-i accesul în organizațiile internaționale.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.