Potrivit publicației americane, care îl citează pe Serghei Novikov, un înalt oficial de la Kremlin, încă de la căderea Uniunii Sovietice, încercările guvernului rus de a impune școlarilor o ideologie de stat s-au dovedit nereușite. Totuși, pe fondul războiului din Ucraina, Vladimir Putin a arătat în repetate rânduri că acest lucru trebuie să se schimbe.
Astfel, președintele rus își propune ca, începând cu primul an de școală, elevii ruși să participe la cursuri săptămânale unde vor viziona filme de război și vor face tururi virtuale prin Crimeea anexată. Elevii vor primi totodată “o doză constantă de prelegeri pe teme precum situația geopolitică a țării și valorile tradiționale” și vor asista la lecții în care vor sărbători “renașterea” Rusiei sub mandatul președintelui Vladimir Putin. De asemenea, conform proiectului de lege semnat joi de președintele rus, toți copiii din Rusia vor fi încurajați să se alăture unei noi mișcări patriotice dedicate tineretului, asemănătoare cu faimoasa Organizație a Pionierilor a Uniunii Sovietice.
New York Times mai transmite că, pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de pragul de cinci luni de la izbucnire, vastele ambiții ale planului lui Putin pe frontul politic intern trec în centrul atenției – o reformare a întregii societăți pentru a pune capăt celor 30 de ani de deschidere către Occident. Kremlinul a început deja demersurile în acest sens, prin arestarea sau trimiterea forțată în exil a aproape tuturor opozanților săi dar și a criticilor războiului din Ucraina. New York Times precizează că Moscova “a criminalizat” ceea ce a mai rămas din jurnalismul independent din țară, a reprimat cadre academice, bloggeri și chiar un jucător de hochei cu ideologii suspecte.
Inițiativele educaționale la nivel național, care încep în septembrie, fac parte din lupta guvernului de la Moscova de a îndoctrina copiii cu versiunea președintelui Putin de patriotism militarizat și anti-occidental, ilustrând totodată amploarea campaniei sale de a folosi războiul pentru a mobiliza societatea rusă și pentru a elimina orice posibilă opoziție.
Deși unii experți sunt sceptici cu privire la cât de rapid vor da roade planurile mărețe ale Kremlinului, chiar și înainte de noul an școlar potența propagandei sale de a schimba modul de gândire al tinerilor ușor manipulabili devenea deja evidentă.
Sursa: New York Times
Foto: Kremlin
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.