Europarlamentarii au votat astăzi în favoarea propunerii Comisiei Europene de a eticheta rețelele de gaze naturale și centralele nucleare drept activități de tranziție ecologică, necesare pentru atenuarea schimbărilor climatice. Proiectul nu a obținut numărul necesar de voturi împotrivă pentru a fi respins (353) și a trecut cu 328 de voturi “împotrivă”, 278 de voturi “pentru” și 33 abțineri.
“Comisia consideră că investițiile private în activitățile din sectorul gazelor naturale și din sectorul nuclear pot juca un rol în tranziția verde. Astfel, a propus clasificarea anumitor activități din cele două sectoare ca activități de tranziție care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice. Includerea anumitor activități nucleare și gaziere este limitată în timp și depinde de anumite condiții specifice și cerințe de transparență”, se arată în comunicatul Parlamentului European.
Dacă nici Consiliul nu formulează obiecții, propunerea va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2023. Concret, conform proiectului intitulat “Taxonomia UE”, proiectele de investiții în rețelele de gaze naturale și centrale nucleare pot fi acum finanțate prin fonduri europene.
Deutsche Welle notează că propunerea a fost întâmpinată inițial negativ de către statele membre UE, cu o tabără condusă de Franța sprijinind inițiativa Comisiei Europene, iar cealaltă, cu Germania în frunte, care și-a eliminat treptat centralele nucleare, s-a opus ferm. ONG-urile de mediu și unii europarlamentari au criticat un astfel de plan, pe care l-au numit o “spălare ecologică” a combustibililor fosili și a energiei nucleare.
Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, a reacționat la votul de astăzi al Parlamentului European: “Salut votul de astăzi din Parlamentul European prin care energia nucleară și gazul – drept combustibil de tranziție – sunt incluse în taxonomia UE. Este o decizie bună, care nu contravine dezideratului Uniunii Europene pentru 2050: emisii zero de gaze cu efect de seră. Dinamica imprevizibilă a crizei energetice pe care o traversăm ne obligă să fim responsabili, să ne folosim de toate resursele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura independența și securitatea energetică”. Și Klaus Iohannis a salutat votul din Parlamentul European, afirmând că face parte din eforturile României de a considera gazul și nuclearul ca parte a decarbonizării progresive.
Surse: Comunicatul Parlamentului European, Deutsche Welle
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.