Update: Cel puțin o persoană a murit, iar alte 3 au fost rănite în urma unui atac al Armatei Rusiei asupra pieței din centrul orașului Slaviansk, situat la aproximativ 85 de km distanță de Severodonețk. Reuters notează că muniția folosită de ruși nu este încă cunoscută.

De asemenea, poliția orașului a precizat că nu poate estima numărul persoanelor aflate în zona la momentul atacului, dar transmite că doar câteva magazine mai erau deschise, piața fiind în curs de închidere.

Știrea inițială:

După ce i-a decorat pe generalii care s-au ocupat de cucerirea Lisiceansk, ultimul oraș semnificativ din regiunea administrativă Luhansk, Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că militarii care au luptat în regiune ar putea intra într-o pauză operațională pentru refacerea forțelor. Potrivit evaluărilor Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), trupele ruse din Donbas vor avea, foarte probabil, nevoie de mai multe zile de refacere, însă nu este clar dacă Armata Rusă își va asuma acest risc.

Operațiunea de ocupare a Luhansk (Severodonețk și Lisiceansk) a fost criticată public de fostul comandant militar rus Igor Ghirkin, cel care a condus trupele din Donbas în timpul războiului din 2014. El a sugerat că armata a plătit un preț prea mare pentru un câștig limitat și că a luptat în condițiile ucrainenilor, care s-au organizat în așa fel încât să provoace pagube cât mai mari. 

Principalele evoluții din ultimele 24 de ore:

  • Ucrainenii au continuat să folosească artileria cu rază lungă (HIMARS) pentru a lovi mai multe depozite de muniții ale rușilor, în Donbas, Harkov și Zaporijie, mizând pe epuizarea resurselor Armatei Ruse.
  • În Donețk, forțele ruse au continuat ofensiva la est de Bakhmut, pregătindu-se aparent pentru un atac decisiv asupra acestui oraș, precum și asupra Siversk. Aceste două orașe par a fi noile ținte ale Armatei Ruse din Donbas.
  • Mutarea unui grup tactic de batalion la sud de Izium sugerează mai degrabă că rușii nu au în plan o pauză operațională în Donbas, ci reluarea ofensivei pe linia Izium-Sloviansk-Donețk, pentru completarea cuceririi regiunii administrative Donețk și a întregului Donbas.
  • Rușii au bombardat împrejurimile Harkov, inclusiv cu aviația, dar Comandamentul Ucrainean susține că un atac la sol al acestora a fost respins.
  • Pe Frontul de Sud, partizanii ucraineani încearcă sabotarea căilor ferate din jurul Melitopol și Tokmak, pentru a împiedica aprovizionarea cu muniție a Armatei Ruse.
  • Bombardamente între Herson și Nikolaev, unde Armata Ucraineană desfășoară o contraofensivă pentru eliberarea orașului Herson.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday