Ministrul Sănătății a susținut o conferință de presă în care a detaliat evoluția pandemiei în ultimele săptămâni. Alexandru Rafila a precizat că în ultima săptămână au fost 7.700 de cazuri, dintre care 1.307 cazuri la pacienți reinfectați, dintr-un total de 70 de mii de teste. Cu o săptămâna înainte, erau raportate 3.974 de cazuri. Rafila a vorbit despre un scenariu pesimist, în care numărul cazurilor zilnice va urca la 10 mii spre finalul lui august – începutul lui septembrie.
Autoritățile au decis recent ca evoluția pandemică să fie raportată o dată pe săptămână, dar ministrul Sănătății a spus că dacă va exista o creștere puternică a numărului de cazuri, va fi introdusă din nou raportarea zilnică.
Alte declarații:
- La finalul lunii mai, erau aproximativ două mii de cazuri confirmate, după care a început o creștere semnificativă, cu 50% a numărului de cazuri în a treia săptămână a lunii iunie, urmată de o nouă creștere săptămâna trecută.
- În ceea ce privește evoluția deceselor, nu sunt lucruri îngrijorătoare, dată fiind și patologia Omicron.
- Numărul de cazuri internate în secții a crescut mai lent față de numărul de cazuri. A crescut în proporție mică și rata de pozitivare a testelor. În ultima săptămână, rata a crescut cu 50% față de săptămâna precedentă, la peste 7%.
- În unitățile sanitare de profil, sunt internate 900 de persoane, iar la ATI sunt 52 – jumătate vaccinate, jumătate nevaccinate. În același interval, au fost raportate 16 decese.
- Tulpina Omicron este dominantă – 100% din totalul secvențierilor, dar nu avem o statistică la nivelul cazurilor. Nu există dovezi privind o severitate mai mare a bolii, dar avem o transmisibilitate mai mare.
- Având în vedere că au trecut cel puțin cinci luni de la ultimul val, iar majoritatea celor vaccinați cu trei doze au cel puțin șase luni trecute, e clar că avem o erodare a răspunsului imun, iar Omicron produce infecții și la persoanele vaccinate și la cele trecute prin boală.
- Avem două scenarii: Primul, cu vârful valului între 7 și 10 august. Al doilea scenariu, mai pesimist, în care vârful va fi spre sfârșitul lui august – începutul lui septembrie, cu circa 70 de mii de cazuri pe săptămână. Rămâne de văzut dacă se va întâmpla.
- Din ce am citit, în majoritatea statelor vârful valului va fi la jumătatea lui iulie, dar știți că noi avem un decalaj față de celelalte țări ale Uniunii Europene.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.