Un studiu comun al Universităților din Londra (UCL), Cambridge și Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) a constatat că emisiile navelor spațiale dăunează stratului de ozon protector din jurul planetei și rețin căldura cu o rată de 500 de ori mai mare decât alte surse de poluare.
Stratul de ozon este o parte a atmosferei formată din molecule de oxigen O3 – spre deosebire de oxigenul O2 care se găsește mai frecvent în aer. Acesta protejează suprafața Pământului de cantități mari de radiații ultraviolete emise de Soare, care, dacă sunt lăsate să treacă, ar putea duce la creșterea temperaturii planetei.
Astfel, co-autorul studiului, Dr. Eloise Marais de la UCL, consideră că a compara emisiile navelor spațiale cu cele produse de avioane și alte surse de la sol este “eronată”. De cealaltă parte, Blue Origin – firma de zboruri spațiale fondată de Jeff Bezos – insistă că motorul BE-3PM folosit de vehiculul său de lansare New Shepard este “alimentat cu oxigen și hidrogen lichid foarte eficient și curat”.
Oamenii de știință care studiază călătoriile spațiale au examinat datele a 103 lansări de rachete în 2019, precum și călătoriile efectuate de Virgin Galactic a lui Richard Branson, SpaceX a lui Elon Musk și Blue Origin a lui Jeff Bezos. Aceștia au descoperit că încălzirea planetară cauzată de emisii s-a dublat după doar trei ani de turism spațial, din cauza cauciucului adăugat în combustibil, de exemplu.
În 1987 a fost adoptat Protocolul de la Montreal, pentru a interzice astfel de substanțe chimice care contribuiau la subțierea stratului de ozon. Găurile din stratul de ozon au început de atunci să fie astupate mai ales în stratosfera superioară, unde, spun specialiștii, impactul emisiilor produse de nave și rachete spațiale va fi cel mai mare.
Dacă turismul spațial va continua să se extindă până în punctul unor călătorii săptămânale, acest lucru ar submina succesul Protocolului de la Montreal, arată cercetarea. “Nu ne așteptam să vedem schimbări de o asemenea amploare, care amenință progresul stratului de ozon”, au mai spus experții.
Sursă: Sky News
Sursă foto: Studio023 | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.