Proiectul de lege, care va intra în dezbaterea parlamentară, prevede că atât supermarketurile cât și restaurantele vor trebui să găsească modalități de distribuire a alimentelor către ONG-uri și bănci de alimente, înainte de termenul de expirare. De asemenea, restaurantele vor trebui să ofere clienților recipiente gratuite pentru a-și duce mâncarea acasă, o practică neobișnuită în Spania. În cazurile în care, de exemplu, fructele devin prea coapte pentru a fi vândute, acestea vor trebui să fie folosite pentru gemuri sau sucuri, sau în cazurile în care nu mai sunt sigure pentru consumul uman, trebuie folosite pentru hrana animalelor sau transformate în compost.
“Într-o lume în care, din păcate, foamea și malnutriția încă mai există, acestea sunt lucruri care împovărează conștiința tuturor”, a declarat ministrul spaniol al Alimentației, Luis Planas.
Amenzile sunt cuprinse între două mii de euro și 60 de mii de euro. În conformitate cu obiectivele stabilite de ONU, Uniunea Europeană s-a angajat să reducă la jumătate risipa alimentară, atât a companiilor, cât și a consumatorilor, până în 2030.
Sursă: AFP
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.