Inițiatorii demersului spun că este cel mai mare astfel de test din lume, din punct de vedere al numărului de persoane implicate, și că are obiectivul de a ajuta firmele să-şi scurteze programul de lucru fără să scadă salariile și fără să-şi încetinească activitatea.
Experimente asemănătoare au avut loc în ultimii ani în Spania, Islanda, SUA şi Canada. În Islanda, au participat timp de 4 ani aproximativ 2.500 de angajați. Acestor țări urmează să li se alăture Australia și Noua Zeelandă. De altfel, în Noua Zeelandă, au mai fost astfel de teste realizate de către Unilever.
Un director de program din cadrul asociației 4 Day Week Global, ce organizează astfel de teste, afirmă că perioada de probă din Marea Britanie de șase luni are avantajul de a oferi mai mult timp pentru a experimenta noi forme de programe și pentru a analiza datele obținute. Firmele participante declară că urmăresc o îmbunătăţire a stării de bine a angajaţilor, o mai mare autonomie a acestora, și reducerea amprentei de carbon a societăților comerciale.
Sunt și firme participante care sunt sceptice, în condițiile în care unele dintre ele, în special din domeniul alimentar, recunosc că ar avea nevoie să fie deschise șapte zile pe săptămână, însă se folosesc de acest test pentru a explora și noi modalități de organizare a programului. Experții atrag atenția că este nevoie ca angajații să compenseze prin creșterea productivității, încât și angajatorului să-i fie ușor să mențină salariile la același nivel.
Experimentul din Marea Britanie urmează să înceapă în iunie și va avea loc până la finalul lui decembrie.
Sursă: France 24
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.