Noul angajament, anunțat înaintea unei conferințe video a liderilor G7 cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aproape dublează promisiunile anterioare ale Marii Britanii privind sprijinul pentru Ucraina, iar guvernul a spus că acesta este cel mai rapid ritm de cheltuială pentru un conflict de după războaiele din Irak și Afganistan, deși nu a oferit detalii despre acest calcul.
Premierul britanic Boris Johnson a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai eforturilor Ucrainei de a rezista forțelor ruse de când președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia pe 24 februarie. Guvernul lui Johnson a trimis până acum în Ucraina rachete antitanc, sisteme de apărare aeriană și alte arme.
“Atacul brutal al lui Putin nu numai că provoacă distrugeri nespuse în Ucraina, ci amenință și pacea și securitatea în întreaga Europă”, a spus Johnson într-un comunicat. Săptămâna trecută, a devenit primul lider occidental care s-a adresat parlamentului Ucrainei de la începutul războiului.
Marea Britanie a declarat că cheltuielile suplimentare pentru Ucraina vor proveni dintr-o rezervă utilizată de guvern pentru situații de urgență. În timp ce Marea Britanie a oferit un ajutor militar semnificativ, până acum a acceptat relativ puțini dintre cei peste cinci milioane de ucraineni care au fugit din țara lor. Guvernul britanic a declarat sâmbătă că până acum a eliberat peste 86 de mii de vize ucrainenilor, dintre care aproximativ 27 de mii au ajuns în Marea Britanie.
De asemenea, și Ministerul german al Dezvoltării a anunțat că va suplimenta ajutorul pentru Ucraina cu 63 de milioane de euro, pentru refacerea alimentării cu apă potabilă și reconstruirea apartamentelor, școlilor şi grădinițelor distruse în timpul luptelor.
Sursă: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.