Francezii aleg duminică între Emmanuel Macron și liderul de extremă dreapta Marine Le Pen, dar liderul de stânga radicală Jean-Luc Mélenchon vrea să poată restrânge puterile oricui ar deveni președinte, printr-o coabitare dificilă, după alegerile parlamentare din iunie. Mélenchon, un oponent fervent atât al lui Emmanuel Macron, cât și al lui Marinei Le Pen, a ieșit pe locul trei în primul tur de scrutin la Prezidențiale, dar vrea să facă din alegerile pentru Adunarea Națională un al treilea tur de scrutin.

Potrivit The Guardian, mulți dintre cei 7,7 milioane de votanți ai lui Mélenchon au spus că nu vor merge azi la urne, situație care i-ar da mai multe șanse lui Le Pen, înfrântă acum cinci ani de Macron cu ajutorul votului împotrivă dat de extrema stângă. În primul tur de scrutin, Le Pen a obținut doar 420 de mii de voturi în plus față de Mélenchon, ceea ce a creat o mare frustrare prin votanții acestuia din urmă.

Sondajele publicate vineri sugerează că Macron încă este favorit, dar cel mai probabil scorul va fi strâns.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday