Conform Reuters, numeroși legumicultori din Marea Britanie au încetat să mai producă castraveți, ardei, vinete sau roșii, după ce creșterea prețurilor gazelor naturale, la sfârșitul anului trecut, a fost accentuată de invazia Ucrainei de către Rusia. Aceștia spun că s-a ajuns într-un moment în care nu mai fac niciun profit pentru că au nevoie de gaze pentru a-și încălzi serele.

“Suntem îngrijorați, fiind gazele atât de scumpe. Am muncit din greu mulți ani pentru a ajunge aici unde suntem, iar totul se poate nărui într-un an”, declară un fermier care deține sere pe o suprafață de 30 de mii de metri pătrați și care furnizează marfă pentru marile lanțuri de magazine, inclusiv Tesco. Acesta subliniază că acum plătește pe gaz de aproape cinci ori mai mult decât plătea anul trecut.

Specialiștii atrag atenția că s-ar putea ajunge chiar în situația în care în Marea Britanie, anumite legume să nu mai poată fi găsite temporar pe piață, iar prețurile să crească și mai mult, pe fondul unei inflații record. De exemplu, anul trecut, producția unui singur castravete costa aproximativ 0,25 lire, iar în acest moment este 0,50 de lire, fermierii estimând că va ajunge în final cel puțin la 0,70 de lire.

Spre comparație, Reuters explică faptul că prețul unui castravete de dimensiuni medii, în marile lanțuri de magazine britanice, este acum de 0,43 de lire.  

Uniunea Națională a Fermierilor britanici atrage atenția că dacă Marea Britanie producea, de exemplu, 100 de milioane de tone de ardei anul trecut, anul acesta va produce doar 50 de milioane, în timp ce producția de castraveți ar putea scădea de la 80 de milioane de tone la 35 de milioane. În paralel, și alte state producătoare precum Olanda, Spania sau Maroc și-au redus exporturile de legume proaspete către Regatul Unit.

Cultivatorii au solicitat ajutoare de la guvern și au făcut presiuni pentru eliminarea mai multor taxe, însă până acum, autoritățile nu au anunțat vreo decizie în acest sens.

Articolul integral pe Reuters

Foto: Mihalec | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday