După decizia SUA de a livra Ucrainei inclusiv sisteme de apărare anti-aeriene S-300, de fabricație sovietică, analiștii observă dificultatea de a furniza muniție pentru acestea. Ucraina deja avea înainte de război 250 de astfel de sisteme defensive. Potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de agenția Tass, până pe 17 martie Rusia a distrus una singură. În urmă cu o săptămână, același purtător de cuvânt, citat de aceeași agenție, susținea că forțele ruse au distrus jumătate dintre el. Cert este faptul că sistemele antiaeriene ale Ucrainei sunt încă active și, remarcă analiștii, extrem de eficiente.
Cu o rază utilă de 70 de kilometri, bateriile de rachete S – 300 au fost introduse în armata sovietică de la finalul anilor 1970. Acum, avioanele rusești preferă să lanseze rachete din afara spațiului aerian al Ucrainei, în care au pătruns mai de grabă sporadic, în număr mic, fără a putea dobândi până acum superioritatea aeriană.
Dar, observă CNN, cu cât conflictul se prelungește, cu atât mai mult Ucraina riscă să rămână fără muniție pentru acest tip de armament, depinzând critic de aprovizionarea făcută de occidentali. Generalul Riho Terras, un fost comandant al forțelor de apărare aeriană ale Estoniei spune că “ucrainenii au reușit să-și salveze o mare parte a forțelor aeriene, mutând avioanele de pe aerodromuri înainte ca rușii să le distrugă. Forțele ucrainene au fost până acum înțelepte în selectarea părților strategice ale țării pe care să le apere”.
Sophy Antrobus, cercetător asociat la Freeman Air and Space Institute și fost ofițer al Royal Air Force din Marea Britanie, este de acord că, în primele etape ale războiului, Ucraina a făcut pași inteligenți care acum dau roade: “Nu și-au desfășurat toate resursele cu care ar fi putut doborî avioanele rusești. Acest lucru a dus Rusia într-un fals sentiment de securitate [că poate desfășura operațiuni aeriene], iar Ucraina a reușit să-și apere cerul în continuare primind în continuare muniții de la aliați” .
Dar cât timp va mai dura rezistența ucrineană depinde în parte de cât de mult este dispus Vladimir Putin să arunce în luptă pentru a câștiga conflictul. “Dacă e dispus să imite atrocitățile de la Alep, atât de vizibile pentru restul lumii”, atunci Putin va risca mult mai mult, pentru că Ucraina are altfel de apărare antiaeriană”, spune doamna Antrobus. Rusia, comentează ea, va trebui să își facă și calcule pe termen mediu și lung și să analizeze cât de mult din echipamentele și personalul aviatic pe care îl are este dispusă să îl piardă, pentru că astfel de pierderi vor fi foarte greu de justificat. Dar nimeni nu știe exact care ar fi pierderea pe care Vladimir Putin ar considera-o tolerabilă.
Un alt cercetător britanic, Justin Bronk, de la Royal United Services Institute din Londra, nu crede că Rusia poate “atinge o superioritate aeriană semnificativă pe cea mai mare parte a teritoriului ucrainean, fără a înregistra pierderi nesustenabile. Până acum, forțele aeriene ruse nu au demonstrat că ar fi capabile de operațiuni aeriene complexe pe scară largă, așa cum ar necesita sarcina controlării spațiului aerian ucrainen”, spune el.
Cealaltă necunoscută când vine vorba de controlul spațiului aerian al Ucrainei este timp pot aliații din NATO să furnizeze armament și muniții de producție sovietică, pe care forțele ucrainene sunt antrenate să le folosească.
NATO a precizat de multe ori că nu impune o zonă de excludere aeriană deoarece asta ar însemna ca alianța să fie târâtă într-un război direct cu Rusia. SUA au descurajat țările est-europene, precum Polonia, membru NATO, să trimită vioane de luptă MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania, pentru a putea fi apoi furnizate Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei.
Ucrainenii au făcut până acum o treabă remarcabilă în rezistența la atacurile aeriene rusești, conchide analiza CNN, dar pe măsură ce conflictul se prelungește, soarta apărătorilor va rămâne în mâinile și la răbdarea celorlalți.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.