Într-o lungă postare pe Twitter, Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe face referire la pregătirea opiniei publice privind un atac chimic, prin escaladarea acuzațiilor de acest fel în presa rusă. Mesajul integral al doamnei Psaki:
“Am luat notă de afirmațiile false ale Rusiei despre presupusele laboratoare de arme biologice din SUA și de dezvoltarea unor arme chimice în Ucraina. Am văzut, de asemenea, oficiali chinezi făcând ecou aceste teorii a conspirației. Acest lucru este absurd. Este genul de operațiune de dezinformare pe care am văzut-o în mod repetat de la ruși de-a lungul anilor în Ucraina și în alte țări, acuzații care au fost dezmințite de realitate și sunt un exemplu al tipurilor de false pretexte despre care noi am avertizat că vor fi inventate de ruși.
Statele Unite respectă pe deplin obligațiile care îi revin în temeiul Convenției privind armele chimice și Convenția privind armele biologice și nu dezvoltă, nici nu dețin astfel de arme nicăieri.
Rusia este cea care are un istoric lung și bine documentat în utilizarea armelor chimice, inclusiv în tentativele de asasinare și otrăvire a dușmanilor politici ai lui Putin, așa cum s-a întâmplat în cazul Alexei Navalnîi. Rusia este cea care continuă să sprijine regimul Assad din Siria, care a folosit în mod repetat arme chimice. Rusia este cea care menține de mult timp un program de arme biologice, încălcând dreptul internațional.
De asemenea, Rusia are un istoric în a acuza Occidentul de încălcări pe care Rusia însăși le comite. În decembrie, Rusia a acuzat în mod fals SUA că a desfășurat arme chimice în Ucraina. Toate acestea sunt un truc evident al Rusiei pentru a încerca să-și justifice atacul premeditat, neprovocat și nejustificat asupra Ucrainei.
Acum că Rusia a făcut aceste afirmații false, iar China, aparent, susține această propagandă, ar trebui să fim cu toții atenți în privința unei eventuale folosiri a armelor chimice sau biologice de către Rusia în Ucraina sau a creării unei operațiuni sub steag fals pentru folosirea acestora. Este un model clar.“
O operațiune “sub steag fals” presupune realizarea unui atac de către forțele unei țări folosind echipamentele și armamentul altei țări, sau lăsând în urmă dovezi care ar putea păcăli în privința autorului atacului.
Într-o analiză transmisă azi-noapte, Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW) avertizează asupra riscului ca forțele ruse să desfășoare un atac chimic sau radiologic, așa cum ar fi unul cu o bombă murdară (care folosește deșeuri nucleare pentru a produce radiații pe o suprafață limitată) în estul Ucrainei sau chiar pe teritoriul Federației Ruse, pentru a putea da vina pe ucraineni.
ISW face o cronologie a modului în care oficialii ruși și media de stat din Federația Rusă au pregătit operațiunea de dezinformare care “poate conduce sau poate inventa un astfel de atac și pentru a justifica o agresiune suplimentară împotriva Ucrainei”.
Această operațiune ar fi început în decembrie 2021, iar ultimele sale elemente au avut loc ieri:
- Pe 21 decembrie 2021, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a acuzat Statele Unite că plănuiesc un atac chimic în Donbas la un colegiu al Ministerului Apărării.
- Pe 22 decembrie Republicile Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) au susținut în mod fals că Statele Unite au expediat toxină botulină (un agent biochimic necontagios) către Mariupol și Harkov și au oferit antidotul forțelor ucrainene.
- Presa sponsorizată de Kremlin a citat pe 24 decembrie un fost ofițer al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) care ar fi declarat că Forțele Armate Ucrainene vor folosi arme chimice pentru a ataca școli, spitale și adunări în masă din estul Ucrainei, controlat de separatiști
- Pe 18 ianuarie, Liderul DNR, Denis Pușilin, a declarat că este gata să răspundă la o provocare ucraineană care ar utiliza arme chimice. Pushilin a susținut în mod fals că Ucraina ar putea acuza Rusia sau DNR de un atac chimic în Donbas sau pe alt teritoriu ucrainean pentru a justifica o agresiune asupra republicilor separatiste.
- Pe 20 ianuarie, membrii Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI) au discutat cu secretarul general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO, organizație patronată de Rusia) despre laboratoarele biologice ale SUA care ar exista în apropierea granițelor ruse.
- Pe 10 februarie, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Naryshkin, a sugerat că Statele Unite pregătesc un atac chimic sub steag fals în estul Ucrainei.
- Pe 6 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov a susținut în mod fals că forțele ruse au descoperit dovezi ale cercetării armelor biologice finanțate de SUA în Ucraina, lângă granița cu Rusia. Konașenkov a vorbit despre existența unor arme biologice cu antrax, ciumă, holeră și tularemie.
- Pe 7 martie, Șeful Diviziei ruse pentru Apărare împotriva Radiațiilor, a armelor Chimice și Biologice, Igor Kirillov, a susținut în mod fals că laboratoarele ucrainene finanțate de SUA din Liov, Harkov și Poltava distrug dovezile privind cercetările americano-ucrainene pentru dezvoltarea unor arme biologice. Kirillov a susținut că agenții distruși includ ciuma, antraxul, bruceloza, difteria, salmoneloza și dizenteria. Kirillov a acuzat în mod fals că astfel de cercetări americane ar fi cauza unor rate ridicate de infectare cu rujeolă și poliomielita din Ucraina.
- Pe 8 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat presei chineze că Rusia a găsit laboratoare pe care Statele Unite le folosesc pentru a desfășura planuri bio-militare. Zhao a cerut Statelor Unite să dezvăluie informații despre ceea ce este stocat și despre cercetările care s-ar desfășura în aceste presupuse facilități. Imediat după aceea, postul rusesc de propagandă de stat Russia Today English a făcut o corelațiue între declarațiile lui Zhao și afirmațiile anterioare ale Rusiei, subliniind riscul prezentat de presupusele facilități americane de arme biologice din Ucraina.
- Pe 9 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov a declarat presei ruse că “naționaliștii ucraineni” au livrat 80 de tone de amoniac în Zolociv, un sat de la nord-vest de Harkov și i-ar fi învățat pe săteni cum să acționeze în cazul unui atac chimic. Konașenkov a avertizat că “naționaliștii” se pregătesc să pună în scenă “o provocare cu substanțe toxice, pentru a acuza Rusia că ar fi folosit arme chimice”.
- Tot pe 9 martie, reprezentantul permanent al Rusiei la Organizația pentru Prevenirea Armelor Chimice (OIAC), Alexander Șulgin, a susținut că Rusia va trimite dovezi care să susțină temerile Rusiei cu privire la o presupusă escaladare chimică ucraineană.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.