UPDATE ora 16:15 După declarația directorului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), organizația a transmis și un comunicat, citat de BBC, în care afirmă că forțele Rusiei au atacat în mod conștient centrala nucleară de la Zaporojie, “acțiune care încalcă toate acordurile internaționale din cadrul AIEA”. Anterior, Moscova susținea că trupele ucrainene ar fi atacat, de fapt, centrala.
La ocuparea centralei de la Zaporojie, cea mai mari din Europa, de către forțele rusești a reacționat și Ambasada SUA la Kiev, care a transmis că “este o crimă de război să ataci o centrală nucleară”. Ministerul ucrainean de Externe a precizat că mai multe persoane au fost rănite sau chiar ucise în urma bombardamentelor asupra centralei nucleare, iar angajații de acolo monitorizează centrala pentru a se asigura că nivelul radiațiilor rămâne în parametri normali.
UPDATE ora 13:30 Președintele Volodimir Zelenski spune că atacul Rusiei asupra unei centrale nucleare reprezintă ”teroare de un nivel fără precedent”.
”Tancurile rusești știau că trăgeau cu foc direct în stație”, a adăugat acesta.
UPDATE ora 12:20 Rafael Mariano Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), asigură că reactoarele centralei din Zaporojie sunt în siguranță, după ce armata rusă a atacat mai multe clădiri-anexă ale complexului nuclear al celei mai mari centrale nucleare din Europa.
În urma intervenției militare a izbucnit un incendiu, stins ulterior de pompierii ucraineni, însă comunitatea internațională a fost îngrijorată că s-ar putea produce un accident. Șeful AIEA a dat asigurări că în aer nu au ajuns particule de material radioactiv: “Suntem norocoși că asta nu s-a întâmplat, iar integritatea reactoarelor nu este compromisă“.
Comunitatea internațională a intrat în alertă, după ce joi noaptea forțele ruse au atacat și, aparent, au bombardat Centrala Nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Un incendiu a izbucnit la una dintre unitățile nucleare, iar pompierii nu au fost inițial lăsați de trupele ruse să intervină.
Imaginile de pe camerele de supraveghere ale centralei, publicate chiar de președintele Zelenski, arată ceea ce pare a fi o coloană de blindate care trage, fără a se putea indica dacă aceasta este rusă sau ucraineană.
Președintele SUA, Joe Biden, s-a alăturat apelurilor lui Volodimir Zelenski de a opri luptele. Zelenski: “O catastrofă de zece ori mai mare decât cea de la Cernobîl se poate întâmpla. Ar fi sfârșitul întregii Europe.” Marea Britanie a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. Boris Johnson: “Acțiunile nesăbuite ale lui Putin pot amenința securitatea întregii Europe!”
Ulterior, atât Casa Albă, cât Agenția Internațională pentru Energie, au anunțat că nu sunt detectate radiații în zonă. Casa Albă continuă să monitorizeze situația îndeaproape.
Potrivit televiziunii ucrainene Nexta, bombardamentul rus a lovit centrul de pregătirea a personalului Centralei nucleare și niciun echipament critic pentru securitatea nucleară nu a fost afectat. Incendiul este sub control, iar 40 de pompieri și 10 unități de stingere sunt implicate în stingerea acestuia. Aceeași sursă arată că doar unul din cele șase reactoare se află în funcțiune.
Construită între 1984 și 1995, Centrala Nucleară de la Zaporojie are șase grupuri nucleare și furnizează 25% din energia electrică produsă de Ucraina. În linie dreaptă, ea se află la 570 de kilometri de Iași sau Tulcea și la 1.000 de kilometri de București. Distanța până la Moscova este de 900 de kilometri.
Joi, 3 martie:
UPDATE ora 23:50 Ministerul ucrainean al Apărării susține că astăzi armata a distrus 20 de vehicule militare rusești, la opt kilometri de baza aeriană din Hostomel.
Pe rețelele de socializare circulă mai multe videoclipuri cu militari ucraineni care se deplasează pe lângă vehicule avariate și incendiate, inscripționate cu semnul “V“, același care se regăsește pe vehiculele rusești venite din Belarus. Imagini au fost postate pe contul oficial de Twitter al Ministerului Apărării.
După ce CNN a verificat și a geolocalizat filmările, a constatat că au fost realizate la circa opt kilometri de Hostomel. Publicația americană subliniază că vârful convoiului rus sosit din Belarus și care înaintează spre Kiev era chiar la nord de baza din Hostomel, așa cum se poate observa din imaginile captate din satelit.
‼️#працюєГУР🦉
🔥Спецпризначенці Головного управління розвідки МО України знищили у Гостомелі ще 10 ворожих БМДТриває бій за контроль над містом Гостомель. В районі місцевого склозаводу станом на 18.30 вже знищено 10 бойових машин десанту ворога. 1/2 pic.twitter.com/6pGO1NFcRH
— Defence intelligence of Ukraine (@DI_Ukraine) March 3, 2022
UPDATE ora 17:50 Conform autorităților ucrainene, 22 de cadavre au fost scoase din dărâmături până acum, în urma atacurilor asupra clădirilor rezidențiale din Chernihiv. Acțiunea de căutare și salvare este încă în desfășurare, ceea ce înseamnă că bilanțul deceselor poate crește. Anterior, guvernatorul regional declarase că cel puțin nouă persoane au fost ucise în urma unui atac aerian asupra a două școli și locuințe.
Pe rețelele sociale au apărut imagini cu blocurile de locuințe distruse.
The invaders bombed the residential area of #Chernihiv. pic.twitter.com/LeJawiqYOT
— NEXTA (@nexta_tv) March 3, 2022
UPDATE ora 17:15 A doua rundă de negocieri între delegațiile din Ucraina și Rusia au început. Un consilier prezidențial ucrainean a anunțat pe Twitter mandatul cu care merge delegația la discuții:
- Încetarea imediată a focului;
- Armistițiu;
- Coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din satele/orașele distruse sau bombardate constant.
UPDATE ora 16:30 Emmanuel Macron și Vladimir Putin au avut o nouă convorbire telefonică, care a durat o oră și jumătate, la cererea președintelui rus. Putin i-a transmis lui Macron că Rusia își va atinge obiectivele și va demilitariza cu succes Ucraina. La rândul său, președintele francez i-a transmis omologului său că face o ”greșeală majoră”. Este a treia discuției dintre cei doi, de la începutul invaziei.
”Te minți singur. Va costa scump țara ta, țara ta va ajunge izolată, slăbită și sub sancțiuni pentru o perioadă foarte lungă de timp”, i-a mai transmis Macron.
Ulterior, Palatul Elysee a emis un comunicat de presă, citat de BFMTV și LeFigaro, în care a precizat că ”intuiția președintelui (Macron) este că ce este mai rău abia urmează să vină, având în vedere ceea ce i-a spus președintele Putin. Ambiția sa este de a cuceri toată Ucraina”.
UPDATE ora 14:30 Autoritățile locale din Herson anunță că trupele rusești dețin controlul inclusiv asupra sediului administrației regionale: “Nu am renunțat încă la munca noastră. Continuăm să muncim în sprijinul cetățenilor. Avem nevoie de ajutor umanitar”.
UPDATE ora 14: Rusia va adopta o abordare mai directă în efortul său de a captura orașele ucrainene, după ce planurile de încercuire a unor ținte precum Kievul au fost împiedicate, potrivit unui oficial militar al NATO. “Observăm o schimbare a strategiei din partea rusă… Ei pun mai puțin accent pe încercuirea orașelor, dar se concentrează mai mult pe pătrunderea în interiorul acestora. Un bombardament [mai intens] este un efect secundar al acestei schimbări”, a declarat oficialul pentru CNN.
UPDATE ora 12: Spania trimite pentru prima dată arme letale Ucrainei. Va livra 1.370 de lansatoare de grenade anti-tanc, mitraliere și 700 de mii de cartușe, conform ministrului spaniol al Apărării.
UPDATE ora 11: Un depozit de petrol din orașul Cernihiv (aflat la nord de Kiev, aproape de granița cu Belarus) a luat foc, după ce a fost bombardat.
Black smoke from a fire at an oil depot is visible throughout Chernihiv. There’s a lot of fuel there.
The fire is currently being extinguished.
#Ukraine #Russia #Ukraina #Rosja pic.twitter.com/A60mP7hRlJ
— Disizwhyimhot92 (@disizwhyimhot92) March 3, 2022
De altfel, orașul a fost vizat de numeroase raiduri aeriene noaptea trecută. Presa locală relatează că rezervoarele respective au o capacitate de 3.000 de metri cubi.
Situația fronturilor, 3 martie 2022
Forțele ruse au reluat operațiunile ofensive la vest și nord de Kiev, după o pauză (probabil pentru aprovizionare) de câteva zile. Totuși, nu au reușit să asigure niciun teritoriu suplimentar. Ofensiva din zona Jitomîr (130 Km Vest de Kiev) sugerează că lanțul de încercuire pe care îl pregătesc rușii în jurul orașului este mult mai amplu, posibil pentru a putea securiza antiaerian spatele unei viitoare linii de asediu și convoaiele de aprovizionare.
Bombardamentele asupra orașului au continuat, iar ucrainenii au reușit să doboare, la nord de Kiev, încă un elicopter Ka 52 Alligator, al treilea documentat cu fotografii, de la începutul conflictului.
La nord-estul Kievului, rușii se află la 65 km de centrul orașului, iar la est, la 35 de kilometri și controlează un coridor lat de aproximativ 100 de kilometri, între Sumy și Cernihiv, orașe aflate și ieri sub atacuri aeriene și bombardamente, dar necucerite.
Coloana uriașă de la nord de Kiev este folosită ca forță de rezervă pentru atacarea acestuia, dar ISW estimează că în următoarele zile rușii vor avea ca prioritate mai probabil încercuirea capitalei decâ atacuri care, până acum, le-au adus doar pierderi.
Frontul de Est
Forțele ruse au bombardat centrul Harkovului și chiar zone rezidențiale. În bombardamentele de ieri a fost lovită și o catedrală, folosită acum de locuitorii orașului ca loc de adăpost. Televiziunea Nexta din Ucraina spune că numai în noaptea de 2 spre 3 martie opt civili, dintre care doi copii, au fost uciși în bombardamentele asupra orașului.
Imagini cu o nouă coloană de vehicule rusești distruse în apropiere de Harkov a apărut ieri pe internet.
Разбитая колонна российского агрессора под Харьковом в Украине. pic.twitter.com/sgDcX84c7l
— Selvestor Vivat (@S_vivat) March 2, 2022
Frontul de Sud
Forțele ruse au încercuit complet Mariupol. Orașul a fost tăiat de la electricitate, încălzire și internet, iar bombardamentele intense profilează o catastrofă umanitară.
Herson (Kerson) este primul oraș major (300 de mii de locuitori) ce pare a fi fost securizat de forțele ruse.
O navă comercială din Bangladesh a fost lovită de o rachetă rusească în estuarul Bugului, lângă Nikolaiev. Acest oraș este următoarea țintă a rușilor spre Odesa. De asemenea, activitatea navală din Crimeea, sugerează că un desant marin ar putea avea loc asupra Odesei în următoarele zile.
🔥 According to the #Ukrainian media, the moment of the explosion from the missile strike on the ship “BANGLAR SAMRIDDHU” was caught on video. pic.twitter.com/GZYkDEtcIO
— NEXTA (@nexta_tv) March 3, 2022
Miercuri, 2 martie
UPDATE ora 00:50 Explozie la Kiev, la 200 de metri de gară. Potrivit unor informații preliminare oferite de primarul Vitali Kliciko, au fost sparte geamurile clădirii, dar nu s-au înregistrat victime: “Inamicul caută să pătrundă în orașul nostru, dar apărătorii resping ocupanții și apără Kievul”, a spus edilul, citat de CNN.
Un consilier al Ministerului de Interne susține că pagubele au fost provocate de rămășițele unei rachete de croazieră rusești care a fost interceptată de sistemele de apărare aeriană.
În schimb, într-o conferință de presă susținută la Pentagon, purtătorul de cuvânt John Kirby a transmis că în ultimele 24-36 de ore, convoiul militar rus care se deplasează către capitală nu a înaintat semnificativ. Susține că deplasarea este influențată de mai mulți factori, inclusiv o manevră de regrupare a trupelor, provocări legate de logistică și rezistență din partea armatei ucrainene.
UPDATE ora 21:30 Mai multe publicații americane citează un oficial american, care a declarat (sub protecția anonimatului) că Rusia a lansat până acum în Ucraina “peste 450 de rachete de toate felurile, cu rază scurtă și medie, balistice și de croazieră”. Cu toate acestea, “capacitățile ucrainene de apărare antiaeriană și antirachetă rămân intacte și viabile”. Americanii se așteaptă ca războiul să intre de acum într-o fază și mai distructivă și mai mortală, pe măsură ce Rusia trece la artileria grea. SUA estimează că Rusia are deja angajat pe teritoriul Ucrainei 82% din forțele concentrate în zonă, dar acestea “au grave probleme de susținere și logistică pe câmpul de luptă, confruntându-se cu lipsă de combustibil și de alimente”.
UPDATE ora 19:35 Ministerul rus al Apărării mai susține că pe lângă aproape cei 500 de militari ruși decedați, au mai fost răniți 1.597: “Din păcate, am înregistrat pierderi printre camarazii noștri care participă la operațiuni”, a transmis purtătorul de cuvânt. Acesta a adăugat și că, după estimările Moscovei, Ucraina a pierdut 2.870 de militari, iar 3.700 au fost răniți. Acestora li s-ar adăuga și 572 de militari luați prizonieri.
Cifrele prezentate de autoritățile rusești sunt semnificativ mai mici decât estimează armata ucraineană, și anume șase mii de militari ruși uciși. Totuși, explică BBC, pentru moment este foarte greu de verificat independent, momentan, cifrele prezentate de cele două părți. Ministerul britanic al Apărării estimează că, de fapt, rușii au suferit “pierderi considerabile”.
UPDATE ora 18:45 Un comandant militar al Ucrainei anunță că trupele sale au recucerit Makariv, oraș aflat la 50 km vest de Kiev.
UPDATE ora 18 Presa din Belarus, citată de BBC și Reuters, transmite că o nouă întâlnire a delegațiilor Rusiei și Ucrainei va avea loc astăzi, însă, oficial, nu se cunoaște locul de desfășurare și nici ora la care va avea loc aceasta. Totuși, presa internațională că sunt mari șanse ca întâlnirea să fie amânată și să aibă loc joi.
UPDATE ora 16:30 Război în Ucraina. UPDATE: Autoritățile din Mariupol (oraș-port la Marea Azov) susțin că forțele rusești blochează evacuarea civililor și provoacă distrugeri în masă. Nu au reușit să estimeze numărul victimelor.
Vadim Boicenko, primarul orașului Mariupol, a transmis că “atacul neîntrerupt” al armatei rusești a cauzat “victime în masă” și a distrus rețeaua de apă potabilă: “Forțele inamice ale Federației Ruse au făcut tot posibilul pentru a nu permite civililor să părăsească orașul“, a spus edilul citat de Reuters. El nu a oferit și o estimare a victimelor.
Serghei Orlov, viceprimarul orașului de aproximativ 130 de mii de locuitori, a spus pentru BBC că un cartier de pe malul râului Kalka a fost “aproape în totalitate distrus. Nu putem stabili numărul victimelor, dar credem că cel puțin sute de oameni au murit. Nu putem ajunge în acel cartieri pentru a recupera cadavrele celor decedați“.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.