Cancelarul Olaf Scholz și liderii celor 16 landuri au anunțat un plan pentru eliminarea multor restricții anti-Covid până la sfârșitul lunii martie. Oficialii guvernamentali au subliniat, de asemenea, necesitatea continuării campaniei de vaccinare. Ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, a transmis că valul Omicron a atins apogeul în ceea ce privește numărul infectărilor, iar de acum numărul persoanelor infectate va începe să scadă.
Potrivit planului, majoritatea măsurilor antiepidemice ar urma să fie ridicate treptat, în trei etape. În primă fază, se vor elimina măsurile care limitează numărul de persoane vaccinate și care au trecut prin boală care pot participa la întâlniri sau reuniuni. De asemenea, ar putea fi eliminată măsura condiționării accesului în magazinele neesențiale de vaccinarea anti-Covid sau trecerea prin boală.
În continuare, planul propus de guvernul german prevede ridicarea, pe 4 martie, a restricțiilor cu privire la accesul în restaurante pentru persoanele vaccinate și cele trecute prin boală, care în prezent sunt nevoite să prezinte un test Covid negativ. Doar persoanele inoculate cu doza a treia sunt excluse de la această regulă. Tot pe 4 martie ar putea fi deschise și cluburile, dar testarea rămâne totuși obligatorie pentru persoanele vaccinate cu maxim două doze.
Ultimele restricții menționate în proiectul liderilor germani vor fi ridicate pe 20 martie, inclusiv măsurile antiepidemice care vizează persoanele nevaccinate. Cu toate acestea, purtarea măștilor în transportul în comun va rămâne probabil obligatorie, alături de testarea obligatorie pentru accesul în anumite zone, dar acest demers ar necesita o nouă lege, ținând cont că baza legală pentru aplicarea actualelor măsuri antiepidemice expiră tot pe 20 martie.
Cancelarul Olaf Scholz a subliniat, în urma discuțiilor cu ceilalți oficiali, că există motive clare pentru optimism, dar și pentru o continuă prudență, reamintind germanilor că “pandemia nu s-a terminat”.
Parlamentarii germani au discutat opțiunea introducerii vaccinării obligatorii, din cauza ponderii relativ mari a persoanelor care refuză vaccinarea. Potrivit Deutsche Welle, au fost propuse diverse modele, inclusiv vaccinarea obligatorie pentru toți adulții, dar discuțiile pe această temă vor continua. O decizie finală nu a fost încă luată.
Sursă: Deutsche Welle
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.