Echipa MIT a produs pentru prima dată, rapid și eficient, un asemenea material, iar rezultatul final este stabil chimic și pretabil pentru diverse aplicații. Crearea unor asemenea materiale a fost încercată încă din anii 1930, cu varii grade de succes, dar acestea nu au putut fi niciodată produse în cantități mari și nu au putut fi folosite în aplicații practice.
Polimerii plastici bidimensionali au rezistență la deformare de patru ori mai mare decât a sticlei antiglonț, o duritate la rupere de patru ori cât cea a oțelului și o densitate de șase ori mai mică decât acesta din urmă.
În acest moment, materialul poate fi produs sub forma unor filme foarte subțiri, cu o grosime care variază de la câțiva nanometri la sute (1 nanometru este de un milion de ori mai mic decât un milimetru), dar cu diametre mari, de până la 15 centimetri. Cercetătorii afirmă că procesul de fabricație poate fi ușor modificat pentru a crește suprafața oricât de mult. Mai multe straturi pot fi suprapuse pentru a crea obiecte mai groase și mai rezistente mecanic. De asemenea, cercetători au rulat unele filme astfel produse, producând un fir foarte rezistent la rupere
Noul polimer are și proprietatea de a etanșa foarte bine, blocând cu o eficiență foarte mare trecerea gazelor dintr-o parte a sa în cealaltă. Comparat cu cel mai bun plastic existent acum, noul material etanșează de 22 de ori mai bine. Aceasta ar putea permite în viitor crearea de containere pentru gaze și de camere de vid mult mai bine închise și mai ușoare. Majoritatea acestora sunt acum construite din metal, fiind foarte grele și sensibile la lovituri mecanice.
Deși este nevoie de mai multă muncă de cercetare și dezvoltare pentru a dezvolta aplicații pentru acest material (și pentru dezvoltarea altora prin aceleași metode), cercetătorii afirmă că ar putea fi foarte util ca membrană de protecție pentru suprafețe sensibile (ecrane de telefoane mobil, vopseaua de mașini), dar și ca element component în producerea unor structuri mai rezistente.
Surse alternative: Revista Nature, MIT News.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.