La scurt timp după ce CNN a publicat informația că președintele american Joe Biden a autorizat trimiterea în Europa de Est a trei mii de soldați americani, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a susținut o conferință de presă în care a confirmat informația și în care a prezentat etapele misiunii.
Principalele declarații:
- Situația actuală cere să ne întărim pozițiile din Europa. Președintele Biden a spus clar că vom răspunde clar la pericolele aduse la adresa Alianței. Vom trimite trupe adiționale în România, Polonia și Germania. Nu sunt trupe permanente, sunt mișcări menite să răspundă situației actuale. Aceste forțe nu vor lupta în Ucraina, ci vor asigura apărare robustă NATO.
- Vor fi 3 pași: o mie de soldați din Germania vor fi trimiși în România. Este un escadron de infanterie capabil să se mute rapid în diverse locuri. Se vor alătura celor 900 de soldați aflați deja în România. Această poziționare a fost discutată cu Ministerul de Externe din România. Această mutare vine după invitația expresă a României.
- Vom muta alte forțe, aproximativ două mii, din SUA în Europa. Vor ajunge în Polonia, vorbim inclusiv de parașutiști, iar alții vor ajunge în Germania. Aceste forțe sunt antrenate pentru diverse misiuni de descurajare a inamicilor și de apărare a aliaților. Reamintesc, nu sunt mișcări permanente.
- Toate aceste forțe sunt separate și, în plus față de cele opt mii de trupe puse în alertă în SUA. Aceste opt mii de trupe rămân în alertă în continuare.
- NATO nu au drept de veto în fața SUA privind mutarea acestor trupe. Nimeni nu împiedică SUA să decidă propriile mișcări, să mute aceste trupe plasate în alertă. Orice mutare de trupe presupune consultare cu statele gazdă, cum a fost cu România.
- Operațiunile noastre sunt transparente. Vom lua toate măsurile pentru a descuraja orice acțiune. Spania, Danemarca și Marea Britanie vor și ele să trimită forțe în flancul estic al NATO. În NATO suntem uniți, am mai spus. Aceste mișcări sunt semne clare că suntem alături de partenerii noștri și descurajăm orice agresiune. Nu știm dacă Rusia a decis invadarea Ucrainei, dar are această capabilitate.
- Nu credem că conflictul este inevitabil. SUA vor merge până în pânzele albe pentru a găsi o soluție diplomatică.
- Trupele despre care vorbesc astăzi vor ajunge sub comanda SUA. În cazul României, știm că și Franța trimite trupe acolo. O să găsim modalități să ne completăm unii pe alții.
- Cei 8.500 de soldați rămân în alertă, mobilizați. Ei fac parte din răspunsul NATO dacă va fi nevoie de activarea lor. Ei nu pleacă nicăieri, acum trimitem în estul Europei alți soldați față de aceștia. Ne vom consulta cu aliații, iar dacă trebuie să trimitem alte trupe, o vom face cu siguranță. Ne consultăm cu NATO și aliații noștri.
- Trebuie să arătăm lumii și NATO că suntem alături de toți aliații noștri. Suntem gata să ne apărăm aliații. Nimeni nu poate spune că este inevitabil conflictul, în Ucraina sau oriunde în Europa. Putin poate merge departe pentru scopurile sale. Ceea ce vedem acum este o dovadă că în fiecare zi este destabilizată zona, sunt trimise trupe în Belarus. vedem o activitate intensă în zona Baltică. Nu știm care sunt scopurile lui, dar suntem gata să ne apărăm aliații.
Știrea inițială:
Conform CNN, Pentagonul urmează să anunțe miercuri dimineață (miercuri după-amiază în România) că va trimite trupe militare suplimentare în Europa de Est, care urmează să fie desfășurate în zilele următoare. Publicația americană, care citează surse familiare cu decizia, scrie că două mii de soldați americani urmează să ajungă în Polonia și alte câteva mii în țările din sud-estul NATO, inclusiv în România.
Decizia de a desfășura trupe suplimentare arată suport pentru aliații NATO care se simt amenințați de mișcările militare ale Rusiei, de la granița cu Ucraina, susțin oficialii americani. Trupele vor opera în baza unor tratate bilaterale cu țările care le vor găzdui, întrucât NATO nu a activat încă o forță de răspuns multinațională.
Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Armata SUA a plasat în stare de alertă până la 8.500 de militari, pentru a putea răspunde rapid cu o intervenție în Europa de Est, în condițiile în care guvernul de la Moscova își consolidează forțele de la granița cu Ucraina.
Sursă: CNN.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.