Optimismul este unul prudent și se bazează pe faptul că răspândirea rapidă a Omicron ar putea oferi “un strat de imunitate” în zone uriașe ale lumii, ceea ce ar putea transforma Covid-19, la fel ca răceala și gripa, într-o boală sezonieră.
“Singura mea părere este că devine endemic și va continua să rămână endemic pentru ceva timp”, spune profesorul David Heymann, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.
O boală care este endemică are o prezență constantă într-o populație, dar nu afectează un număr alarmant de mare de oameni și nu perturbă viața societății, așa cum se întâmplă într-o pandemie.
Dar experții încă se tem de accidente genetice – la fel cum apariția Omicron a fost neașteptată, următoarea variantă ar putea prezenta un risc mai grav pentru sănătatea publică și ar putea întârzia sfârșitul pandemiei. Acest risc este mai mare în țările cu o acoperire mai scăzută a vaccinării, care în continuare se pot confrunta cu spitale copleșite din cauza valului Omicron, chiar dacă în mare parte din Occident revenirea la normalitate este din ce în ce mai mult resimțită ca o urgență politică.
Experții nu se așteaptă ca Covid să dispară complet. În schimb, va ajunge în cele din urmă la o fază similară cu alte câteva boli, în care “cei mai mulți oameni vor fi infectați în copilărie, posibil de mai multe ori, iar pe măsură ce aceste infectări se acumulează, ei își construiesc o imunitate”, explică Mark Woolhouse, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Edinburgh și autorul unei cărți despre etapele incipiente ale pandemiei. “Omicron este o altă doză de virus. Cu toții vom fi, în medie, mai puțin sensibili la boală după ce am avut acea doză sau după vaccin. Ei bine, peste jumătate din populația lumii este acum expusă la virus sau la vaccin. Regulile jocului s-au schimbat din punctul de vedere al virusului”, a spus Woolhouse.
“Există alte patru coronavirusuri care au devenit endemice. Istoria naturală a epidemiilor indică faptul că Covid-19 va fi al cincilea”, a mai spus Heymann. “A fost «gripa rusă» de la sfârșitul secolului al XIX-lea, cel mai probabil un coronavirus care a ucis un milion de oameni iar apoi a devenit răceală. Apoi, gripa spaniolă a dat lumii întregi o doză foarte urâtă de virus gripal H1N1, în 1918, din care încă mai primim un val de virus (diferit, în urma mutațiilor) aproape în fiecare an”, mai arată Woolhouse.
“Este o întrebare deschisă dacă Omicron se va dovedi un vaccin cu virus viu, dar există o mare variabilitate în privința viitoarelor tulpini”, a declarat Anthony Fauci, directorul CDC, reflectând optimismul prudent pe care îl exprimă mulți epidemiologi. Dar asta înseamnă doar că următoarea variantă dominantă a coronavirusului va oferi răspunsul la această întrebare.
CNN mai arată însă că pandemiile nu evoluează doar “în funcție de capriciile unui virus”, ele sunt, de asemenea, dirijate de comportamentul uman și de deciziile politice. Acum, numeroși politicieni vorbesc despre trecerea coronavirusului într-o fază endemică, dar, de exemplu, Danemarca a mai renunțat și anul trecut la restricții, iar apoi a fost nevoită să revină asupra deciziei.
Multe țări încep să se comporte ca și cum Covid ar fi deja endemic. Anglia nu a mai introdus restricții în valul Omicron, ci s-a concentrat pe vaccinare, iar ssistemul său de sănătate pare să fi supraviețuit vârfului valului fără a înregistra cifrele de internare din valurile anterioare. Această abordare devine rapid din ce în ce mai comună. “Pandemia va fi probabil istorie până la mijlocul lunii februarie”, a anunțat joi premierul francez Jean Castex.
Motivul acestui impuls ține și de impactul devastator pe care Omicron îl are asupra forței de muncă esențiale. Confruntați cu dilema de a opri transmiterea virusului sau de a menține țara în funcțiune, liderii au decis rapid să reducă perioadele de izolare. Asta înseamnă că un număr tot mai mare de țări “transferă evaluarea riscurilor către cetățeni”, a spus Heymann – reguli relaxante și încurajând auto-testarea, deciziile personale privind purtarea măștii și chiar evaluări individuale în rândul persoanelor infectate a cât timp trebuie să se izoleze.
“Modul în care Omicron a fost reprezentat în unele rapoarte din presă, și chiar indirect de către unii politicieni, care au dat puțin prea repede mesajul că trebuie să învățăm să trăim cu el, au contribuit la această viziune acum destul de răspândită, că Omicron este mai puțin îngrijorător”, a spus Williams. Problema cu această abordare, avertizează mulți, este că unele părți ale lumii sunt mai puțin capabile să adopte o abordare relaxată. “Prin definiție, o pandemie nu se încheie până nu se încheie pentru toată lumea, pretutindeni. Atenția noastră ar trebui să se concentreze din ce în ce mai mult pe obținerea de suficiente vaccinuri pentru cei din țările cu venituri mici și medii”.
Acoperirea vaccinării este mai scăzută în multe regiuni mai sărace ale lumii, în special în Europa de Est, Asia Centrală și părți mari ale Africii, lăsând acele locuri deosebit de susceptibile la noi variante îngrijorătoare sau la valuri mai severe de spitalizări.
Sursa foto: E Ghstock | Dreamstime.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.