Realizat de Universitatea din Bristol, studiul, încă nerevizuit, se bazează pe un dispozitiv nou care recrează mai bine condițiile de temperatură, umiditate și aciditate prin care trec particulele purtătoare de coronavirus atunci când sunt expirate de o persoană infectată.
Pe măsură ce particulele virale (de regulă picături minuscule de apă de care se agață virusul) părăsesc mediul relativ umed și bogat în dioxid de carbon al plămânului, ele pierd rapid apă și se usucă, în timp ce tranziția la aerul expirat, unde nivelurile de dioxid de carbon sunt mai scăzute, este asociată cu o creștere rapidă a pH-ului. Acești factori perturbă capacitatea coronavirusului de a infecta celulele umane, dar viteza cu care particulele infecțioase se usucă variază în funcție de umiditatea aerului exterior, adică a mediului în care se află persoana infectată.
Primele simulări ale modului în care coronavirusul se comportă în aerul expirat arată că, după cinci secunde de la expirarea în mediul exterior, virusul își pierde chiar și jumătate din capacitatea de infectare, în cazul în care umiditatea mediului se situează la valori de sub 50%, adică la un nivel similar cu cel găsit în majoritatea clădirilor de birouri. În următoarele cinci minute, declinul capacității de infectare este mai lent, dar constant, cu o pierdere suplimentară de încă 19%. După 20 de minute de la expirare, virusul a pierdut 90% din capacitatea de infectare.
Într-o încăpere cu umiditate mare, de 90%, așa cum ar fi o saună sau un duș, scăderea capacității de infectare este mai mică – coronavirusul a pierdut aproximativ 48% din particulele infecțioase în primele 5 minute.
Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au constatat că temperatura aerului nu condiționează în niciun fel capacitatea de infectare a virusului, contrazicând astfel mitul conform căruia transmiterea virală este mai scăzută într-un mediu înconjurător cu temperaturi ridicate.
Noile descoperiri subliniază din nou importanța transmiterii virusului pe distanțe scurte, distanțarea socială și purtarea măștii de protecție fiind probabil cele mai importante mijloace de prevenire a infectării. Ventilația rămâne totuși și ea importantă, chiar dacă are un impact mai mic decât masca și distanțarea socială.
Sursa: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.