Cancerul colorectal, identificat tot mai des la persoanele cu vârste sub 65 de ani în ultimul deceniu, a fost ales de BioNTech ca o țintă potențială a vaccinului, pentru că are o rată relativ ridicată de recidivă. Noul său vaccin experimental, care poate viza până la 20 de variante ale acestei boli, antrenează sistemul imunitar să detecteze celulele canceroase, să le atace și, posibil, să le omoare.
“În loc să folosim chimioterapia tradițională, acum încercăm să determinăm propriul sistem imunitar al organismului să lupte împotriva cancerului”, a explicat dr. Scott Kopetz, profesor de oncologie medicală gastrointestinală la Centrul de Cancer MD Anderson al Universității din Texas pentru NBC News. Kopetz conduce faza II a studiului clinic al vaccinului în Statele Unite, în timp ce studii suplimentare se desfășoară pe pacienți din Belgia, Germania și Spania. astfel încât studiul va avea până la 200 de participanți.
Întregul proces durează aproximativ șase săptămâni de la biopsia tumorii până la vaccinare: participanții la experimentul clinic, care va dura însă patru ani, vor primi o doză de vaccin la fiecare șase săptămâni, pentru a urmări răspunsul imun.
Într-un interviu pentru Institutul de Cercetare a Cancerului, medicul Ugur Sahin, fondatorul BioNTech, a detaliat ce implică această fază a studiului clinic: “În tumorile detectate, sistemul imunitar trebuie să se ocupe de miliarde de celule tumorale, așa că avem nevoie de o armată de celule imunitare. Vaccinurile pot ajuta la generarea de celule T care luptă împotriva cancerului și, în unele cazuri, asta ar putea fi suficient. Dar întrebarea mai importantă este: cum putem combina vaccinurile împotriva cancerului și alte terapii în special pentru cancerele în stadii avansate? În urmă cu un an, am lansat un studiu de fază 2 care testează combinația dintre un vaccin ARNm împotriva cancerului și imunoterapie PD-1 în melanomul malign, iar în 2022 vom ști mai multe despre potențialele beneficii”.
Medicul a precizat că vaccinurile pe bază de ARNm ar putea fi eficiente și în cancerul în stadiu incipient sau în cazul pacienților vindecați dar care riscă o recidivă a bolii: “În cancerul colorectal în stadiu incipient, de exemplu, majoritatea pacienților se vindecă dacă tumora lor este complet îndepărtată prin intervenție chirurgicală, dar aproximativ 30 până la 40% vor avea o recidivă din cauza celulelor tumorale persistente. Avantajul în această etapă este că micromediul tumoral nu este pe deplin stabilit și nu există un număr copleșitor de celule tumorale, astfel încât armata de celule T ar putea face față mai eficient.”
De asemenea, compania cercetează și alternative la vaccinul pe bază de ARNm, precum injectarea cu citokine care stimulează imunitatea și a moleculelor de creștere a celulelor T în tumori pentru a le reprograma și a crea un micromediu inflamator care promovează activitatea celulelor T, abordare care, potrivit medicului, a avut succes în studiile preclinice. Și IL-2 (Interleukina-2 – o terapie sistemică, ceea ce înseamnă că tratamentul ajunge în toate părțile corpului prin fluxul sanguin), promovează proliferarea celulelor T, dar doza mare necesară pentru a compensa durata de viață moleculară scurtă poate duce la toxicitate.
Astfel, dr. Sahin sugerează că toate aceste eforturi reflectă nevoia unui portofoliu de molecule imunitare pentru a activa complet sistemul imunitar, dar spune că prin aceste studii compania “trebuie să se asigure că asta se va desfășura într-o manieră adaptată și de precizie mediată de medicamente”.
Surse: Cancer Research, NBC News
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.