Agenția notează că, deși există un număr de incertitudini în ceea ce privește Omicron, în special în ceea ce privește transmisibilitatea, gravitatea și potențialul de a evita răspunsul imun al vaccinurilor, datele preliminare sugerează că această are un avantaj substanțial față de varianta Delta: “Conform modelelor matematice efectuate de ECDC, există indicii că Omicron ar putea provoca peste jumătate din toate cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 din UE în următoarele câteva luni”, arată Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor într-un comunicat.
“Continuăm să monitorizăm și să evaluăm răspândirea Omicron, dar este necesară o abordare pe mai multe niveluri pentru a întârzia orice răspândire a Omicron în UE. Vaccinarea celor care nu au fost încă imunizați sau care nu au schema completă și administrarea dozelor booster pentru cei peste 40 de ani sunt obligatorii. Intervențiile non-farmaceutice s-au dovedit a fi eficiente în reducerea transmiterii și ar trebui implementate în continuare pe baza situației epidemiologice, inclusiv măsuri de distanțare socială și ventilație adecvată în spații închise”, mai scrie
În ceea ce privește călătoriile internaționale, ECDC spune că testarea și carantinarea persoanelor care s-au întors recent din țările în care această variantă s-a răspândit sunt măsuri de luat în calcul.
Nu există nicio dovadă concludentă cu privire la transmisibilitatea Omicron până acum, dar reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Covid-19, Maria van Kerkhove, a declarat miercuri că agenția se așteaptă să primească date despre acest lucru în câteva zile.
Europa a înregistrat până acum câteva zeci de cazuri de infectare cu varianta Omicron, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii luna trecută.
Sursă: ECDC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.