Potrivit virusologului Marc Van Ranst, al cărui laborator lucrează în strânsă legătură cu institutul belgian de sănătate publică, tulpina a fost detectată în cazul unei femei nevaccinate care călătorise din Egipt prin Turcia. Aceasta a resimțit primele simptome ale bolii pe 22 noiembrie, la 11 zile după întoarcerea sa în Belgia. Tot pe 11 noiembrie fusese depistat și primul caz cunoscut de infectare cu această tulpină, în Botswana, dar cazul din Belgia sugerează că la data respectivă aceasta era deja în Europa.
In Belgium, one sample was confirmed as the novel B.1.1.529 variant (in a returning traveller from Egypt (11/11); first symptoms on 22/11).
— Marc Van Ranst (@vanranstmarc) November 26, 2021
Pacienta susține că nu a avut nicio legătură cu Africa de Sud, iar rezultatele analizelor au determinat că în momentul diagnosticării, luni, femeia prezenta o încărcătură virală mare. Acest lucru sugerează că mutația coronavirusului în varianta despre care există temeri că ocolește imunitatea dată de vaccinuri s-a produs mult mai devreme.
Tot astăzi au fost identificate trei cazuri de infectare cu varianta B.1.1.529 în Israel, la persoane sosite din străinătate, una dintre ele din Malawi. Astfel de cazuri au mai fost descoperite și în Hong Kong, la cetățeni sosiți din Africa de Sud.
Deocamdată, tulpina este catalogată de OMS drept “variantă sub monitorizare”, iar nu de “variantă care provoacă îngrijorarea”, totuși state precum Marea Britanie, Germania și Italia au interzis deja zborurile dinspre țări din partea de sud a Africii.
Surse: Reuters, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.