Pentru SUA, China devine o țintă tot mai grea și mai opacă, pe măsură ce cererea de informații despre deciziile lui Xi Jinping crește, în special pe fondul situației din Taiwan. Mai mulți oficiali din administrația Trump și Biden au declarat pentru Bloomberg că serviciile de informații au fost surprinse de rapiditatea și agresivitatea cu care Beijingul și-a consolidat controlul asupra Hong Kong-ului, și-a afișat puterea militară în Marea Chinei de Sud, a limitat anchetele privind originile Covid-19 și și-a intensificat campaniile de hacking împotriva adversarilor.

În ceea ce privește situația din Taiwan, momentan, analiza comunității de informații se bazează mai mult pe raționamentul inductiv, dacă o invazie s-ar alinia cu obiectivele declarate de Xi Jinping, decât pe informațiile brute cu privire la opiniile liderului chinez. Agențiile de spionaj ale SUA s-au străduit mult să ofere informațiile cerute de factorii de decizie, dar în zadar. Beijingul a provocat daune semnificative rețelelor de spionaj americane din China înainte de președinția lui Xi, iar obstacolele cu care se confruntă comunitatea americană de informații sunt profunde.

Serviciile noastre de «intelligence» au rămas în urmă de zeci de ani”, a declarat fostul consilier pentru securitate națională, John Bolton, într-un interviu, întrebat despre China. Nu simt niciodată că am suficiente resurse. Sunt mereu dispus să aud mai multe, dar nu sunt niciodată mulțumit. Niciun factor de decizie nu ar trebui să fie”. 

Oficiali din interiorul agențiilor americane, citați de Bloomberg, recunosc că deficitul de informații se înrăutățește, o problemă care vine în timp ce Xi Jinping, în vârstă de 68 de ani, încearcă să-și cimenteze moștenirea, precum foștii liderii Mao Zedong și Deng Xiaoping. Xi Jinping este pe cale să-și asigure un al treilea mandat ca șef al partidului comunist chinez.

Chiar și înainte de Xi Jinping, sistemul politic al Chinei era extrem de “secretos” și bine organizat. Informațiile circulau doar între liderii de top și rareori erau diseminate pe scară largă în interiorul sistemului. Academia chineză, mass-media și organizațiile societății civile sunt toate strâns controlate de guvern.

Dintre organizațiile de informații, CIA este cea mai criticată, deoarece are responsabilitatea principală pentru recrutarea de spioni, dar agenția și-a văzut rețeaua de spioni grav afectată în urmă cu mai bine de un deceniu de către Beijing.  Aceste eforturi au fost detaliate pe larg în 2017 de New York Times, potrivit căreia mai multe surse americane au fost executate de China, iar altele au fost încarcerate, în ceea ce a reprezentat una dintre cele mai mari eșecuri ale rețelelor de spionaj americane.

În plus, ofițerii CIA din China se confruntă cu provocări generate de sistemul de supraveghere în plină dezvoltare din China, care a împânzit orașele cu camere de supraveghere și folosește un software sofisticat de recunoaștere facială.

Un raport din septembrie 2020 al Comitetului de Informații al Congresului, redactat parțial, a concluzionat că agențiile de spionaj americane nu au reușit să facă față provocărilor multiple prezentate de China și s-au concentrat excesiv asupra țintelor tradiționale, cum ar fi terorismul sau amenințările militare convenționale.

Articolul integral pe Bloomberg

Foto:  Tanaonte | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday