O modificare în acest sens ar presupune reducerea prerogativelor prezidențiale și, mai ales, alegerea președintelui de către parlament, nu prin alegeri directe, așa cum este acum. Implicit, prim-ministrul ar deveni un personaj politic mai puternic, având și mai multe atribuții executive.
”Luni ne-am consultat cu președinții organizațiilor județene, iar în cadrul ședinței online al Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) am decis să continuăm guvernarea, iar UDMR să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliții între PNL-PSD-UDMR, susținută de grupul parlamentar al minorităților naționale. Această coaliție are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituției – introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important. Totodată, Uniunea militează ca reforma constituțională să asigure condițiile reale pentru înfăptuirea unei justiții independente”, a anunțat Kelemen Hunor pe pagina de Facebook.
În prezent, România este considerată o republică semiprezidențială cu accente parlamentare, rolul președintelui fiind mai puternic decât în Germania, Austria sau Italia (republici parlamentare), dar mai redus decât în Franța sau Rusia.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.