Economia Chinei a crescut cu doar +4,9% în al treilea trimestru al anului 2021, cea mai slabă rată de expansiune din ultimul an și cea mai mică  din ultimii 25 de ani, exceptând anul 2020. În termeni trimestriali, creșterea de doar +0,2% este de asemenea cea mai mică din istorie, cu excepția primului trimestru din 2020, când a izbucnit pancemia.

Biroul de Statistică din China identifică scumpirea combustibililor ca primă cauză a încetinirii economie, unele zone din țară trecând în septembrie și octombrie prin întreruperi programate ale curentului electric. De asemenea, criza containerelor de transport a blocat producția a numeroase fabrici care, neputând să onoreze comenzile de export, s-au închis.

Nu în ultimul rând, adâncirea problemelor legate de datoriile Evergrande și teama de contagiune financiară în sectorul imobiliar, au frânat investițile. Autoritățile comuniste speră totuși ca economia să atingă la finalul anului o creștere de peste 6%.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday