OPEC a fost de acord în această vară să crească producția zilnică cu 400 de mii de barili, în fiecare lună, până la sfârșitul anului 2022, dar Casa Albă a cerut o majorare a acestui plan, pe fondul crizei energetice generate de Rusia. În ședința de luni, țările OPEC au decis să rămână la planul inițial, în ciuda creșterii permanente a prețurilor țițeiului și gazelor.
OPEC și-a micșorat anul trecut semnificativ producția, când cererea de petrol s-a prăbușit în timpul carnatinei din primele luni ale pandemiei, însă nu a mai revenit niciodată la producția anterioară, în ciuda cererii în creștere, la nivel mondial. Săptămâna trecută Goldman Sachs a avertizat că stocurile de țiței scad cu o viteză record.
Criza energetică provocată de aprovizionarea limitată cu gaze rusești afectează deja Europa, care are rezervele pentru iarnă la cel mai mic nivel din ultimii ani, cu 25% mai mici decât într-o toamnă obișnuită. La prețurile record ale gazelor se adaugă și cererea semnificativă de petrol, cele mai multe termocentralele pe gaze încercând să treacă pe rezervele de păcură.
Sursă: Financial Times.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.