În cadrul acestei propuneri, conectorul USB-C va deveni mufa standard pentru toate smartphone-urile, tabletele, camere video, căștile, boxele portabile și console de jocuri portabile. De asemenea, încărcătoarele vor fi vândute separat de dispozitivele electronice.
Comisia Europeană consideră că acest demers va ajuta utilizatorii să economisească anual aproximativ 250 de milioane de euro pentru achiziții inutile de încărcătoare. Totodată, apreciază că noua reglementare ar fi benefică și pentru mediul înconjurător, prin reducerea anuală a deșeurilor electronice cu aproape o mie de tone anual. Organul executiv al UE spune că 38% dintre consumatori se plâng de probleme cauzate de încărcătoarele incompatibile, dar și că în medie doar două din trei încărcătoare deținute sunt utilizate de către consumatori.
În cadrul propunerii, CE spune că pentru ca un încărcător comun să poată fi implementat, este necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului, respectiv dispozitivul electronic și sursa externă de alimentare. Interoperabilitatea de partea dispozitivului este cea mai mare provocare și este intens discutată în cadrul actualei propuneri, deoarece acest lucru înseamnă că va fi nevoie de o serie de negocieri cu marile companii din tehnologie.
“În ultimul deceniu, Parlamentul European a cerut Comisiei să înainteze o propunere pentru un încărcător comun cu scopul de a aborda problema deșeurilor electronice, de a facilita viața consumatorilor și de a le oferi posibilitatea unei alegeri de durată. Trebuie să scăpăm de dezordinea cauzată de cablurile din sertarele noastre”, a declarat Anna Cavazzini, președintele Comisiei pentru Protecția Consumatorului din cadrul Parlamentului European.
Propunerea va trebui adoptată de Parlamentul European și de Consiliu prin procedura legislativă ordinară. O perioadă de tranziție de 24 de luni de la data adoptării va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta înainte de intrarea în vigoare.
Comisia Europeană a precizat că această măsură nu a fost lansată ca un atac la adresa Apple, ci doar ca o soluționare la o problemă veche, care nu a putut fi rezolvată de numeroasele companii din acest domeniul în zece ani. Totuși, în acest interval de timp, numărul port-urilor de încărcare folosite la telefoanele mobile a fost redus de la 30 la doar trei. “Suntem îngrijorați de faptul că o astfel de reglementare strictă care impune doar un tip de conector descurajează inovația, în loc să o încurajeze. În cele din urmă, va afecta consumatorii din Europa și din întreaga lume”, a răspuns Apple într-un comunicat.
Sursa: Reuters, Comisia Europeană
Sursa Foto: Baloon111 / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.