CNN analizează modul gradual dar ferm în care Emmanuel Macron a dus Franța, la început una dintre țările cu cel mai lent start în vaccinarea anti-Covid, la aproape 94% din populația adultă vaccinată cu cel puțin o doză azi (potrivit ECDC).

În Franța, vaccinarea este un pariu (al președintelui Macron) care începe să dea roade, consideră CNN. În ciuda unui început lent al campaniei de vaccinare, cu probleme pe lanțul de aprovizionare și cu un conflict dur cu AstraZeneca, Franța ajunsese în mai abia la un procent de 30% din populație și, imediat după aceea, s-a lovit de un zid – rata de vaccinare a stagnat.

Din iulie, numărul de cazuri noi a început din nou să crească, pe măsură ce se răspândea varianta Delta. A fost momentul de la care președintele Emmanuel Macron a introdus “pașaportul sanitar” care a condiționat mai întâi accesul la o mare parte din obiceiurile de zi cu zi – baruri, restaurante, locuri care țin de asemenea de tradiția culturală a francezilor.

Începând cu 1 august, Macron a propus, iar Parlamentul Franței a votat, vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale și extinderea acestor restricții și pentru călătoriile pe cursele interne cu avionul sau pentru cele interurbane cu trenul. În cazul personalului medical – un grup de aproximativ 2,7 milioane de persoane în Franța – cei care au refuzat în continuare vaccinarea li s-a pus în vedere că vor fi concediați sau suspendați fără plată.

Miscarea lui Macron a reprezentat un risc calculat, consideră CNN,  într-o țară cu o credință culturală profundă în libertățile individuale ce s-a manifestat inițial sub forma unei ezitări față de vaccinare. În ciuda istoriei sale ca leagăn al științei și mai ales al descoperirii vaccinurilor (Franța găzduiește giganții farmaceutici Sanofi și Institutul Pasteur, numit după Louis Pasteur, unul dintre fondatorii vaccinării moderne) francezii au fost mult timp reticenți față de vaccinurile anti-Covid.

În timpul carantinei din decembrie 2020, două sondaje separate efectuate de Ipsos arătau că în jur de 60% dintre francezi au spus că, dacă ar fi disponibil un vaccin pentru Covid-19, nu l-ar face.

“În mod clar, Emmanuel Macron a riscat mult atunci când a decis să spună – voi îngreuna viața celor nevaccinați! Este o declarație foarte, foarte, foarte periculoasă pentru un executiv.”, a comentat Bruno Cautres, analist politic la Centrul de Cercetări Politice de la Sciences Politique din Paris.

Francezi au protestat în stradă weekend de weeekend, săptămâni la rând, iar pe 31 iulie peste 200 de mii de oameni au ieșit pe străzi din toată Franța. În ciuda zgomotulului, mult mai mulți au ales să se vaccineze – în aceeași zi, 532 de mii de persoane au fost vaccinate, potrivit ministerului Sănătății din Franța.

În ciuda opoziției inițiale, pariul lui Macron pare să fi adus recompense semnificative. Imediat după discursul său Macron din 12 iulie, principala platformă pentru programarea vaccinării a înregistrat un milion de programări în 24 de ore.

La o lună de la introducerea noului regim al permiselor de sănătate din Franța, datele arată o scădere generală a internărilor în spitale, iar experții în sănătate publică sunt, cu prudență, optimiști. Datorită ratei de vaccinare, dar și testării masive și reintroducerii obligativității măștii în regiunile grav afectate de varianta Delta, Franța a reușit să ocolească în mare măsură al patrulea val care a măturat Europa și SUA.


Totuși, mai arată analiza CNN, în paralel cu introducerea vaccinării obligatorii și a condiționării de vaccinare a accesului în majoritatea locurilor publice închise, guvernul francez a desfășurat o permanentă campanie de informare, inclusiv cu videoclipuri pe TikTok și Instagram.

Acum și SUA încearcă să reproducă succesul Franței. Joi, președintele Biden a impus noi reguli stricte de vaccinare pentru majoritatea lucrătorilor federali, personalului medical și companiilor cu peste o sută de angajați.

Analiza integrală pe CNN

Foto:  Dreamstime.com/ Neydtstock

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday