Conform unui studiu publicat în prestigiosul jurnal de știință Nature, 58% din rezervele de petrol și 59% din rezervele de gaz metan ar trebui de asemenea lăsate în pământ, pentru că dacă ar fi exploatate, cantitatea de carbon eliberată ar produce un efect de seră prea puternic pentru planetă. Dintre toate aceste resurse fosile, doar cele care sunt foarte ușor de exploatat ar mai trebui extrase, dar în cantități din ce în ce mai mici.
Cercetătorii mai afirmă că producția globală de petrol și a gaz ar trebui să scadă anual cu 3% până în 2050. Concluziile lor se bazează pe o modelare sofisticată care ia în considerare evoluția nevoilor de energie a diverselor zone de pe glob, cât de ușor pot rezervele de combustibili fosil să fie exploatate în diverse locuri, precum și efectul de seră și efectele asupra atmosferei cauzate de arderea acestora.
Îngrijorător este și faptul că modelul cercetătorilor ajunge la acest rezultat doar prin folosirea la scară largă a tehnologiilor de captură de carbon. Acestea sunt încă la faza incipientă și nu este clar dacă vor fi scalabile pentru producția în masă sau dacă vor fi viabile din punct de vedere energetic. Fără utilizarea acestor tehnologii de captură a carbonului, cercetătorii spun că nu vom putea limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsiune
În momentul de față, combustibilii fosili (petrol, gaz, cărbune) satisfac 81% din nevoile energetice ale omenirii. Chiar și în cele mai optimiste scenarii, aceștia nu vor putea fi complet înlocuiți, fiind singura alternativă viabilă în unele zone subdezvoltate.
Sursa: Nature
Foto: Dreamstime.com/ Tomas1111 |
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.