Reactorul este unul relativ mic, pentru teste, având o putere de doar 2 MW (un reactor de la Cernavodă are puterea de 655 MW), dar va reprezenta un pas important în dezvoltarea acestei tehnologii.
Reactoarele cu thoriu au multiple avantaje, printre care se numără producerea unei cantități mai mici de deșeuri radioactive și faptul că materialul fisil nu va putea fi folosit în producerea de arme nucleare. Pe de altă parte, rezervele estimate de thoriu la nivel mondial sunt mai mari decât cele de uraniu, însă extracția acestuia este mai scumpă decât cea a uraniului, în acest moment.
Noul reactor din China va funcționa cu o altă tehnologie nouă, cea a sărurilor topite. În loc de apă, care este folosită în mod uzual pentru moderare și răcire, noul reactor va folosi săruri de fluor. Acestea au o temperatura mult mai înaltă de topire, ceea ce va permite reactorului să funcționeze la temperaturi mai mari, deci și cu un randament îmbunătățit, făcându-l și mai sigur la presiuni mici. De asemenea, thoriul nu va fi introdus în reactor sub formă de bare de combustibil, cum este uzual la reactoarele cu uraniu, ci va fi dizolvat în aceste săruri, făcând controlul reacției de fisiune mai ușor.
Dacă tehnologia se va dovedi viabilă, această nouă generație de reactoare nucleare ar putea avea un impact major în lupta împotriva încălzirii globale, fiind capabilă să dezvolte cantități imense de energie cu emisii de gaze de seră minime. Actualele centrale nucleare sunt considerate de ecologiști ca fiind mult prea riscante. Noile progrese în materie de eficiență, siguranță și limitare a cantității de deșeuri radioactive vor cântări greu în decizia politică.
Sursă: Nature
Sursa foto: Craig Hanson / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.