Harta incendiilor active în Pădurea Amazoniană: Roșu – focuri de despădurire, Violet – focuri pe spații agricole, Albastru – incendii de pășuni și de savană,
Conform NASA, în doar două state din Brazilia (Rondonia și Amazonas) au existat mii de focuri în fiecare zi din luna august a acestui an, iar pe 25 august sateliții agenției americane au fost peste 10 mii de focuri în cele două regiuni, 10 dintre ele acoperind o arie de peste 50 kilometri pătrați (aproximativ cât orașul Suceava).
Potrivit NASA, majoritatea acestor focuri sunt provocate intenționat, pentru a despăduri secțiuni din pădurea amazoniană și creșterea suprafeței de teren agricol disponibil, utilizat apoi pentru creșterea vacilor sau pentru cultivarea soiei, a trestiei de zahăr sau a palmierilor pentru ulei. Însă tot cercetătorii NASA spun că o parte semnificativă a acestor incendii de despădurire sunt prea mari pentru a fi fost cauzate de mici familii de agricultori și sunt probabil inițiate de companii care vor să exploateze zona.
Conform unui studiu publicat în revista Nature, din 2001 până în 2019, excluzând anii 2020 și 2021, care sunt printre cei mai răi din ultima perioadă, între 100 și 190 de mii de km pătrați de pădure amazoniană (România are 238 de mii de km pătrați) au fost afectați de incendii. Pe lângă eliberările masive de dioxid de carbon în atmosferă, cauzate de aceste incendii, au fost afectate aproximativ 80% din speciile amenințate de dispariție care trăiesc în Pădurea Amazoniană.
Surse alternative: Earth Observatory, Nature.
Sursa foto: Earth Observatory.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.