Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) a publicat un raport cu cea mai cuprinzătoare evaluare climatică de până acum, cu mai puțin de trei luni înainte de întrunirea ONU. Experții, care au analizat în total peste 14 mii de studii, atrag atenția că incendiile, inundațiile și vremea extremă, fenomene observate în întreaga lume în ultimele luni, reprezintă doar o mică parte din ce s-ar putea întâmpla constant în viitorul apropiat, pe fondul încălzirii globale.

Concluzii-cheie:

  • Temperatura globală a fost cu 1,09 grade Celsius mai mare în deceniul dintre 2011-2020 decât între 1850-1900.
  • Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850.
  • Rata recentă de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat comparativ cu 1901-1971.
  • Influența umană este „foarte probabil” (90%) principalul motor al retragerii globale a ghețarilor din anii 1990 și a scăderii gheții marine arctice.
  • Extremele fierbinți, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente și mai intense începând cu anii 1950, în timp ce evenimentele reci au devenit mai puțin frecvente și mai puțin severe.

La nivel de impact prevăzut de experți, au fost identificate cinci elemente:

  • Până în 2040, temperaturile vor crește cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile 1850-1900, indiferent dacă obiectivele referitoare la emisii vor fi atinse sau nu.
  • Arctica va fi probabil lipsită de gheață în septembrie cel puțin o dată înainte de anul 2050, în toate scenariile evaluate.
  • Va exista o creștere a apariției unor evenimente extreme „fără precedent în evidența istorică”.
  • Evenimentele extreme ale nivelului mării care au avut loc o dată pe secol în istoria recentă vor avea loc cel puțin anual în mai mult de jumătate din amplasamentele de mareometrie până în 2100.
  • Cel mai probabil, incendiile se vor înmulți în tot mai multe regiuni ale lumii.

Nivelul mării crește din cauza încălzirii în regiunile polare, care topește gheața marină și provoacă expansiune termică – unde apa se extinde fizic odată cu creșterea temperaturii mării. Aceasta este o problemă, deoarece dacă nivelul mării continuă să crească, în cele din urmă regiunile de coastă – și posibil insulele întregi – vor fi inundate sau vor deveni subacvatice. O parte din terenul care s-ar pierde este important pentru cultivarea alimentelor, cum ar fi delta râului Nil.

IPCC, grup alcătuit din sute de oameni de știință din lume, publică evaluări cuprinzătoare aproximativ o dată la șapte ani, raportul acesta fiind al șaselea din 1988. Lucrările anterioare au arătat că anii 2020 sunt un deceniu crucial, în care emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse la jumătate pentru a limita încălzirea peste nivelurile preindustriale, stabilite de rapoartele anterioare IPCC ca prag de siguranță și cel mai mic dintre cele două obiective din acordul de la Paris din 2015. Observațiile meteo din acest an nu sunt incluse în raportul IPCC, care se bazează pe date publicate în revistele de evaluare din anii trecuți, adunate de la ultimul raport din 2013.

Surse alternative: The Guardian, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday