Lansate de NASA, ESA și JAXA (Agenția spațială japoneză) către centrul Sistemului Solar, navele Solar Orbiter și BepiColombo vor trece pe lângă Venus la doar 33 de ore distanță, pe 9, respectiv 10 august 2021. Cele două vor avea nevoie de asistență gravitațională pentru a pierde puțin din energie. Zborul în jurul planetei Venus este însă și o oportunitate pentru cercetarea acesteia din locații diferite, în același timp, și, mai ales, din locații atipice pentru o sondă spațială.
Solar Orbiter, construită în parteneriat între Agenția Spațială Europeană (ESA) și NASA, va trece pe lângă Venus pe 9 august la o distanță de 7995 km. De-a lungul misiunii sale, va orbita în mod repetat în jurul lui Venus, pentru a se apropia de Soare și pentru a-și schimba înclinația orbitală, ca să obțină primele imagini ale polilor solari.
BepiColombo, un parteneriat între ESA și Agenția Spațială a Japoniei (JAXA), va zbura pe lângă Venus pe 10 august la o altitudine de doar 550 km, în drumul său spre Mercur. Va fi nevoită să orbiteze Pământul, Venus și planeta Mercur în sine, cu ajutorul sistemului de propulsie electrică solară, pentru a putea ajunge pe orbita lui Mercur, aceste manevre fiind necesare pentru a echilibra atracția gravitațională extrem de puternică a Soarelui.
Camerele științifice de la bordul navelor nu vor putea surprinde imagini de înaltă rezoluție, dar sunt poziționate astfel încât să capteze, în alb-negru, matricele solare. În timpul apropierii de planetă, Venus va umple întregul câmp vizual, dar pe măsură ce nava își schimbă orientarea, planeta va fi văzută trecând în spatele elementelor structurale ale navei. Mai mult, ar putea exista posibilitatea ca Solar Orbiter să surprindă partea întunecată, de noapte, a lui Venus.
Datele colectate în timpul acestor misiuni vor oferi, de asemenea, informații utile viitoarei nave EnVision, a Agenției Spațiale Europene, care va fi lansată spre Venus în anii 2030.
Sursă: SciTechDaily
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.