Într-o emisiune la CNBC, CEO-ul companiei, Marco Alverà, a vorbit despre modul în care actuala infrastructură ar putea fi utilizate pentru a facilita livrarea hidrogenului produs atât din surse regenerabile cât și din biocombustibili. “De exemplu, acum gazul curge dinspre Rusia, pe conducte. Mâine, vom avea hidrogen produs în Africa de Nord, în Marea Nordului, cu resurse solare și eoliene, iar acel hidrogen poate călători prin conducta deja existentă. Vestea foarte bună este că această nouă energie regenerabilă va costa mai puțin decât energia existentă pe combustibili fosili“, a spus Alverà, care susține că Snam a realizat deja mai multe teste în acest sens, toate fiind de succes.
Explicații tehnice
Descris de Agenția Internațională pentru Energie ca „purtător de energie versatil”, hidrogenul poate fi implementat ca sursă de energie atât în industrie cât și în transport. Poate fi produs inclusiv prin electroliză (împărțind apa în oxigen și hidrogen) iar dacă energia electrică utilizată în acest proces provine dintr-o sursă regenerabilă, cum ar fi cea eoliană sau solară, atunci hidrogenul este considerat verde. În prezent, majoritatea producției de hidrogen se bazează pe combustibili fosili, iar hidrogenul verde este încă scump de produs și de transportat în cantități mari.
Pe de altă parte, într-un interviu acordat CNBC, CEO-ul Enel, Francesco Starace, a declarat că trebuie să treacă mai bine de zece ani pentru o astfel de schimbare: “Deocamdată este o nișă, una care trebuie să se transforme în standard comercial și într-o industrie mare, inclusiv cu prețuri competitive”. Starace susține că “este un efort mare în cercetare și dezvoltare, este un efort mare în prototipuri, în fabricile pilot, dar nu atât de mare în comparație cu ceea ce se întâmplă, pe câmpul de luptă competitiv al energiei din surse regenerabile de astăzi”.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, hidrogenul reprezintă aproximativ 2% din mixul energetic al UE, din care 95% este produs deocamdată prin arderea de combustibili fosili – gaze și cărbune.
Sursă: CNBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.