Într-un comuniat de presă, DSU arată că ”echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 17 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, 24 de persoane și-au pierdut viața”. Potrivit bilanțului Departamentului pentru Situații de Urgență, vineri, au decedat în urma accidentelor nouă persoane, cinci sâmbătă și alte zece duminică.
Salvatorii au oferit detalii și despre intervențiile la cele mai violente accidente produse în precedentul weekend:
- O misiune complexă a avut loc vineri, în județul Sibiu, pompierii fiind solicitați să intervină în urma producerii unui accident rutier, în care au fost implicate 2 autoturisme și un autotren, la ieșire din municipiul Sibiu. La locul evenimentului au fost alocate 1 autospecială de descarcerare, 1 autospecială de stingere, 1 terapie intensivă mobilă și 1 echipaj SMURD. În urma acestui accident 4 persoane și-au pierdut viața, din cauza impactului puternic și a leziunilor suferite.
- Un alt accident soldat cu multe victime a avut loc duminică în județul Bacău, pompierii fiind solicitați să intervină, în urma producerii unui accident rutier, în care au fost implicate 1 autoturism și 1 microbuz, pe DN 2, pe raza localității Răcăciuni. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că în accident au fost implicate 12 persoane. Având în vedere numărul mare de victime, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. În ciuda eforturilor depuse de salvatori, 7 persoane și-au pierdut viața, din cauza leziunilor suferite, generate de impactul puternic, iar alte 5 persoane au fost transportate la spital.
- Tot în cursul zilei de duminică, o altă misiune soldată cu pierderi de vieți omenești a avut loc în județul Bihor, unde echipajele de intervenție au fost solicitate să intervină la un accident rutier produs pe DN 19, pe raza localității Biharia, între 2 autoturisme. În urma evenimentului rutier au rezultat 7 victime, 2 dintre acestea și-au pierdut viața, celelalte fiind transportate la spital, după acordarea măsurilor de prim ajutor.
”În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va monitoriza dinamica din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național”, încheie DSU comunicatul.
Într-o declarație de presă susținută în jurul orei 11:35, ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că ”principalele cauze pentru producerea accidentelor rutiere în România sunt: 1. indisciplina pietonilor, 2. viteza, 3. neacordarea de prioritate pentru pietoni, 4. neacordarea de prioritate pentru celelalte vehicule, 5. indisciplina bicicliștilor”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.