Potrivit raportului Deloitte Property Index 2021, prețurile apartamentelor noi vândute pe piața din România au crescut cu 3,1% în 2020 față de anul anterior și au ajuns la o medie de 1.322 de euro/mp. România se află, astfel, pe locul patru în topul celor mai ieftine locuințe dintre cele 24 de țări analizate în cadrul raportului, după Bulgaria (578 euro/mp), Bosnia-Herțegovina (881 de euro/mp) și Portugalia (1.260 de euro/mp). Cel mai mare preț mediu din România este la Cluj – 1.800 de euro/mp, urmat de București cu 1.440 de euro/mp și Timișoara cu 1.270 de euro/mp.
“În ciuda incertitudinii care a dominat economia europeană în 2020, în cele mai multe cazuri, piața rezidențială a înregistrat creșteri de prețuri. Această evoluție s-a datorat faptului că cele mai multe țări au raportat o cerere fără precedent pentru locuințe noi la scurt timp după ridicarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei, precum și, cel mai probabil, din cauza creșterii costurilor de construcție și accesibilității finanțării. Pentru a doua jumătate a anului 2021, majoritatea participanților la studiu (73%) estimează că prețurile vor continua să crească, într-un climat general inflaționist”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România.
Cel mai mare avans din 2020 a fost înregistrată în Ungaria, unde prețul de tranzacționare pentru locuințele noi a crescut cu 12,3%. Creșteri de peste 10% au fost înregistrate și în Olanda și Germania. Potrivit Deloitte, în ansamblu, 2020 s-a dovedit a fi un an de creștere în ceea ce privește prețurile de achiziție a locuințelor noi, deoarece mediile naționale au crescut în 21 de țări europene, din cele 24 observate.
Austria a ocupat pentru prima dată poziția de lider, fiind țara cu cele mai scumpe locuințe noi în 2020, cu un preț de 4.457 de euro/mp, cu doar 36 de euro peste prețul locuințelor din Franța. Totuși, Parisul rămâne cel mai scump oraș dintre cele 61 de orașe analizate, cu un preț mediu de 12.917 euro/mp pentru o locuință nouă. Este urmat de Tel Aviv (10.332 euro/mp), München (8.700 euro/mp), Londra (7.916 euro/mp), Frankfurt (7.700 euro/mp), Oslo (6.833 euro/mp) și Copenhaga (6.708 euro/mp). Cele mai ieftine locuințe noi au fost în Niš, Serbia (919 euro/mp) și în orașele bulgare Burgas (725 euro/mp) și Varna (875 euro/mp).
Pentru a evalua accesibilitatea locuințelor, studiul a luat în calculat numărul salariilor brute medii anuale necesare pentru achiziționarea unei noi locuințe de 70 de metri pătrați în fiecare țară. Astfel, un român are nevoie de salariul mediu pe șapte ani pentru o astfel de locuință, ceea ce reprezintă un nivel mediu de accesibilitate. Deși are printre cele mai mici prețuri pe metru pătrat, Serbia este țara europeană în care locuințele sunt cel mai greu accesibile, prețul mediu fiind echivalentul salariului mediu din 15,2 ani.
În schimb, în România sunt cele mai scumpe credite ipotecare, cu o rată medie a dobânzii de 5,3% pe an. La polul opus se află Portugalia, unde dobânzile pentru astfel de împrumuturi sunt de aproximativ 1% pe an.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.