Forțele de ordine încă încearcă să determine cine a comandat asasinatul. Șeful Poliției, Charles Leon, a prezentat jurnaliștilor, joi seara târziu, identitatea celor 17 bărbați arestați, plus puști de asalt, macete, walkie-talkie și alte echipamente utilizate în timpul asaltului asupra reședinței prezidențiale. ”Străinii au venit în țara noastră pentru a-l ucide pe președinte. Sunt 26 de columbieni, identificați cu ajutorul pașapoartelor, și doi cetățeni americani de origine haitiană”, a spus Charles.
Ministerului Afacerilor Externe din Taiwan spune că unsprezece dintre suspecți au fost arestați după ce s-au refugiat în ambasada Taiwanului la Port-au-Prince, care se află chiar lângă reședința în care a fost ucis Moise. Ambasada fusese închisă miercuri ca măsură de siguranță în urma asasinatului, iar personalul lucra de acasă.
Ministrul Apărării din Columbia, Diego Molano, a anunțat că din informații preliminare, columbienii implicați în uciderea președintelui haitian sunt foști membri ai armatei. El a spus că Bogota va coopera la anchetă.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA nu a putut confirma identitatea celor doi cetățenii americani de origine haitiană, dar precizează că autoritățile SUA au fost în contact regulat cu oficialii haitieni pentru a oferi asistență.
Moise, un fost exportator de banane în vârstă de 53 de ani, care a devenit președinte în 2017, a fost ucis miercuri la domiciliul familiei sale. Prima doamnă, Martine Moise, a fost, de asemenea, grav rănită și transportată ulterior la Miami.
Motivele asasinatului nu sunt cunoscute încă, însă de când a preluat conducerea în 2017, Moise s-a confruntat cu proteste de masă și cu acuzații de corupție, el însuși invocând lupta împotriva corupției pentru măsuri dure împotriva adversarilor săi.
Haitienii s-au trezit într-o țară fără șef de stat, cu parlamentul suspendat de mai mult timp, doi prim-miniștri interimari rivali, dintre care unul trebuia să depună jurământ în următoarele zile și un vid juridic constituțional după moartea de Covid a șefului Curții Supreme din Haiti. Acest lucru a generat confuzie cu privire la cine este liderul legitim al țării.
Sursa alternativă: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.