”Astăzi, Parlamentul a confirmat ritmul de restabilire a liberei circulații și a unui spațiu Schengen pe deplin funcțional, în timp ce continuăm să luptăm împotriva acestei pandemii. Certificatul digital al UE privind COVID va asigura călătorii sigure și coordonate în această vară”, a spus Președintele Comisiei pentru libertăți civile, Juan Fernando López Aguilar.
Certificatul va fi emis gratuit de autoritățile naționale și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. El va include și un cod QR. Documentul va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. Parlamentul European precizează că în practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor și capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda și falsificarea.
Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. ”Deținerea certificatului nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulație. În același timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie”, menționează PE. Certificatele vor fi verificate offline și nu se vor păstra date cu caracter personal.
Țările Uniunii nu vor putea impune restricții de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, ”cu excepția cazului în care sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice”. Dacă vor impune astfel de restricții suplimentare, guvernele vor trebui să țină seama de dovezi științifice, inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Măsurile trebuie notificate celorlalte state membre și Comisiei Europene cu 48 de ore înainte, dacă este posibil, iar cetățenilor cu 24 de ore înainte.
Parlamentul European susține testarea ușor accesibilă și la prețuri abordabile, iar Comisia a promis, la solicitarea Parlamentului, să mobilizeze 100 de milioane de euro în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență, astfel încât statele membre să poată cumpăra teste pentru a putea emite certificate digitale Covid.
Europarlamentarii au decis, totodată, că toate țările Uniunii trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM). Statele membre decid, în schimb, dacă acceptă și certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor naționale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgență pe lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Foto: Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.