Wyoming este acum cel mai important producător de cărbune al SUA, iar cei doi miliardari și-au propus să construiască un mic reactor cu tehnologie avansată chiar pe locul unei centrale de cărbune care se va închide. TerraPower, fondată de Gates în urmă cu aproximativ 15 ani, și compania de energie electrică PacifiCorp au declarat că construirea centralei denumite Natrium va dura șapte ani.
Va fi un reactor de 345 de megawați, o putere relativ modestă, răcit cu sodiu, mai exact prin transferul de energie termică prin topirea unei sări, care ar putea optimiza puterea sistemului până la 500 de MW. TerraPower a declarat anul trecut că centrala ar costa aproximativ 1 miliard de dolari.
Context tehnic
Un reactor rapid reprezintă o categorie de reactor nuclear în care reacția de fisiune este susținută de neutroni care nu necesită un moderator, spre deosebire de neutronii termici utilizați în reactoare termo-neutronice. Un mare avantaj al unui astfel de reactor este dimensiunea sa semnificativ mai redusă, dar care necesită un combustibil mai bogat în material fisil (radioactiv) și, pe cale de consecință, mai scump. Tehnologia a fost experimentată la primele submarine nucleare, dar, în continuare, este considerată prea scumpă pentru a fi folosită pe scară largă, fiind mai degrabă concepută ca un adjuvant care poate suplimenta sursele de energie intermitente, cum ar fi cea eoliană și cea solară.
La sfârșitul anului trecut, departamentul energetic din SUA a acordat TerraPower 80 de milioane de dolari ca finanțare inițială pentru a demonstra tehnologia Natrium, iar departamentul a angajat finanțare suplimentară pentru anii următori.
“Credem că Natrium va fi un exemplu care va genera schimbarea pentru industria energetică”, a declarat Bill Gates într-o conferință. “Acesta este drumul cel mai rapid și clar pentru a trece la o amprentă negativă de carbon”, a declarat guvernatorul Wyoming, Mark Gordon.
Experții în energie nucleară au avertizat că reactoarele rapide ar putea avea riscuri mai mari decât cele convenționale. Combustibilul pentru multe reactoare avansate ar trebui să fie îmbogățit cu o rată mult mai mare decât combustibilul convențional, ceea ce înseamnă că lanțul de aprovizionare cu combustibil ar putea fi o țintă atractivă, de exemplu, pentru teroriști.
Sursă: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.