Proteinele folosite sunt sensibile la lumină și au rolul de a stimula celulele din spatele ochiului, conform BBC. Practic, sunt cele care permit algelor să detecteze lumina și să se îndrepte către aceasta. Pacientul putea percepe doar umbre la momentul în care i-a fost administrat tratamentul, la Paris. Primul semn că această tehnică a funcționat a fost când se plimba și a realizat că poate vedea liniile trecerii de pietoni.
Dr. José-Alain Sahel, medicul care l-a tratat: “Pacientul a fost inițial foarte frustrat, deoarece a durat mult timp între injecție și momentul în care a început să vadă ceva. Dar când a început brusc să vadă dungile albe de pe stradă, vă puteți imagina că era foarte entuziasmat. Am fost cu toții entuziasmați”. Acum, pacientul a progresat până la stadiul în care poate distinge obiectele de pe o masă, le poate indica și număra, deși în unele cazuri nu a reușit să le numere pe toate. De asemenea, nu poate distinge culorile încă.
Celulele creierului stimulate cu astfel de proteine răspund doar la lumini cu tonuri din zona galben-maro-portocaliu, astfel că este nevoie de niște ochelari speciali pentru ca această metodă să funcționeze. Aceștia sunt prevăzuți cu o cameră video în față și un proiector în spate, pentru a surprinde ceea ce se întâmpla în lumea reală și a proiecta imaginea în lungimea de undă potrivită în spatele ochiului. Au fost necesare câteva luni de zile de la momentul primei administrări de proteine până la momentul în care pacientul a început să vadă. Deși progresul este lent, experții spun că este un pas major înainte pentru domeniul oftalmologiei și deschide calea pentru potențiale viitoare tratamente destinate redării vederii.
Surse alternative: Nature, BBC
Foto: Nature
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.